L’Aula d’Extensió Universitària descobrirà avui “l’Stephen Hawking empordanès”

2012-02-06_IMG_2012-02-06_16:13:13_sunyerbalaguercirca1945

Tractarà de la figura del matemàtic empordanès Francesc Sunyer i Balaguer, una persona sense pràcticament mobilitat però amb una ment privilegiada per a les matemàtiques.

FG006545Avui es fa la conferència “Ferran Sunyer i Balaguer, un exemple de superació”. És una activitat només per a socis de l’Aula d’Extensió Universitària de Calella.

Anirà a càrrec de Manuel Castellet, catedràtic de matemàtiques de la Universitat Autònoma de Barcelona i, director de la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer. Parlarà de la persona de Ferran Sunyer i Balaguer i frances sunyerde les seves limitacins físiques però no mentals. Així ho comenta Manuel Castellet: “Parlaré essencialment de la persona, no de les matemàtiques, que són bastant enrabassades. Era empordanès que va néixer fa poc més de 100 anys, amb paràlisi cerebral. Mai va poder caminar, escriure, menjar sol… però el cervell li funcionava. A través d’un cosí es va començar a aficionar a la química i a les matemàtiques i es va convertir en un gran investigador“.

FSY01Els seus treballs i investigacions eren complexos però han estat útils per al disseny de sonars per detectar naus que circulen dins l’aigua. Castellet: “Els seus treballs van incidir en com detectar un submarí sota l’aigua. A l’aire les ones d’un radar van en línia recta, però quan penetren a l’aigua -en funció de la temperatura o la salinitat- es desvien. Una part dels seus treballs van tenir aplicació en això“.

La xerrada serà a dos quarts de 7, al Casal l’Amistat.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat