Les botigues de Calella fan xarxa per col·laborar amb l’atenció a la gent gran

Pg Manuel Puigvert, 22/09/2015

Set establiments calellencs s’han compromès a vetllar per la protecció de la gent gran. Són els primers que han signat el conveni amb l’Ajuntament de Calella per treballar conjuntament amb l’administració i informar-la en cas de detectar qualsevol signe que pugui donar a entendre que l’estat o els drets de la persona es puguin estar alterant. Aquesta nova acció forma part del conjunt del programa “Cuida’m” adreçat al col·lectiu de la tercera edat i que s’ha presentat en el marc de la Fira de la Gent Gran.

Un adhesiu rodó amb la imatge del programa Cuida’m identifica les botigues de Calella que formen part de la xarxa d’establiments que col·laboren amb l’ajuntament a l’hora de vetllar per la protecció de la gent gran. Tenen el compromís d’estar atents a la situació de clients o veïns, i alertar de qualsevol signe que pugui indicar que pateixen un problema de salut o una situació de vulneració de drets.

“A partir d’unes pautes, adopten el compromís individualitzat de fer el seguiment de determinades persones, de manera silenciosa i sense sentir-se vigilants, però estants amatents. És una xarxa emocional de protecció que pot fer molt bona feina”, admetia l’alcaldessa Montserrat Candini.

És una de les iniciatives incloses en el programa Cuida’m que l’Ajuntament de Calella ha presentat a la gent gran de la ciutat, aprofitant la celebració de la fira que ha estat oberta al Passeig de Manuel Puigvert entre dimarts i dimecres. En el s’agrupen totes les accions i projectes que s’ofereixen als majors de 65 anys de Calella, i que es coordinen des dels Serveis Socials municipals.

L’alcaldessa ha destacat la importància de posar totes les eines per evitar la vulnerabilitat del col·lectiu, per a qui s’ha desplegat tota una campanya bàsicament informativa sobre els recursos que tenen al seu abast. En disposaran també els establiments de la xarxa.

“No tenim la certesa que, malgrat tenir família, la gent gran estigui suficientment protegida. I el 18% de la població de Calella té més de 65 anys i hi ha 206 persones de 80 o més anys que viuen soles; i altres 80 més que viuen en parella. Què podíem fer nosaltres a partir de l’experiència d’altres llocs? Doncs d’aquí en surt el projecte ‘Cuida’m'”, exposava l’alcaldessa de Calella.

L’equip de Serveis Socials va presentar les diverses línies d’acció emmarcades dins el programa. Consta d’una guia local del protocol contra la violència i els maltractaments a la gent gran -en fase de desenvolupament-, el llibret informatiu Val la pena saber sobre instruments jurídics -document de voluntats anticipades, delació voluntària, testament i donació, venda amb reserva d’usdefruit o denúncia per assetjament immobiliari, entre d’altres- i sobre els drets i deures de la gent gran. També s’hi inclou la guia d’activitats i cartera de serveis per al col·lectiu, la realització de tallers de sensibilització als instituts i trobades intergeneracionals, o la campanya de fred i calor que es posa en marxa quan hi ha condicions climàtiques extremes que poden afectar la salut del col·lectiu.

En el marc del programa Cuida’m es repartiran uns imants amb els telèfons d’interès de Calella i dels serveis d’emergències.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *