Pares i mares d’arreu de Catalunya demanen la jornada continuada a les escoles

Nens mascareta minerva00000000

Un col·lectiu format per pares i mares de fills en edat escolar, ha creat la plataforma «Volem Jornada Contínua a Catalunya». Demanen que la jornada a les escoles sigui continuada per, entre d’altres, reduir els desplaçaments i les aglomeracions que es produeixen en les entrades i sortides dels centres. El col·lectiu, format per pares i mares de tot Catalunya, considera que estan en ple dret de decidir si els seus fills fan jornada continuada i «evitar riscos innecessaris» donada la situació de pandèmia actual. Aquesta mesura ja s’aplica a gairebé totes les comunitats autònomes d’Espanya, i en 25 escoles pilot de Catalunya. La petició feta per la plataforma per la lliure elecció ja suma prop de 60.000 signatures al portal Change.org.

La plataforma defensa que cada centre pugui triar si implanta la jornada contínua o no. Proposen reorganitzar l’horari actual, mantenint la quantitat d’hores lectives, que seria de 9 a 14 hores, i a continuació l’horari de menjador, de 14 a 16.30 h. La Neus Aranyó, una mare de l’escola La Roureda de Tordera i coordinadora de la plataforma a l’Alt Maresme, explica que amb la jornada continua permetria una millor conciliació familiar, amb horaris flexibles adaptats a les necessitats de cada unitat familiar.

L’horari partit que tenen els nens no és favorable ni per ells, ni per les famílies. Els nens surten ara al migdia, van a casa, dinant i després els hi fa mandra tornar a l’escola només per una hora i mitja. Llavors els hi costa més concentrar-se, molts alumnes es queden adormits a les aules… molts nens no van a les tardes, per tant hi ha absentisme escolar. Amb aquest horari les famílies podran tenir millor conciliació familiar.

En aquest sentit, considera que les famílies haurien de poder decidir, segons cada situació familiar, quin horari els hi convé més. Aranyó també assegura que la jornada contínua permet concentrar l’activitat lectiva en la franja del matí, flexibilitzar i esglaonar els horaris de sortida, reduir les entrades i sortides als centres, evitar desplaçaments i aglomeracions i reduir la dependència del servei de menjador.

En el context de pandèmia en el que ens trobem seria un any ideal per implementar la jornada. Perquè reduiríem les aglomeracions que ens trobem ara tant a les entrades i sortides dels centres. Són aglomeracions que es produeixen 4 cops al dia… A més, els pares hem de fer molts de viatges, generant despeses en el transport, en gasolina… és una mica tot.

La plataforma actualment està formada per pares i mares d’arreu de Catalunya, de fet un 80% de les escoles de tot Catalunya ja té representació. Aranyó explica també que s’ha posat en contacte amb les AMPES de Calella i de moment cap li han donat resposta. 

La plataforma està formada per pares i mares que demanen la jornada. Si bé és cert que també s’han unit moltes AMPES, escoles i molts docents.

Des de la plataforma per la lliure elecció critiquen que Catalunya sigui l’única comunitat autònoma que encara no té aquest horari implementat.

 

Compartir

Potser t'interessa

1 Resposta

  1. Sandra escrigué:

    Veo muy bien esta idea

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *