Les mesures socials anticrisi que s’estendran al llarg del 2024

La prohibició de desnonar les persones vulnerables i suspendre els subministres bàsics, la gratuïtat del transport públic o la rebaixa de l’IVA dels aliments bàsics són algunes de les mesures que el govern espanyol prorrogarà durant el 2024 per combatre els efectes de la inflació, la crisi energètica i la guerra contra Ucraïna. En canvi, la rebaixa d’impostos a l’energia (llum i gas) s’anirà retirant de forma gradual. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, n’ha donat compte després de l’últim Consell de Ministres de l’any.

T’expliquem les principals mesures socials del paquet anticrisi que s’estendran al llarg del 2024:

? Ajudes al transport públic
Els trens de Rodalies, Cercanías i Mitja Distància, a més dels autobusos que són de competència estatal, seguiran sent gratuïts per als usuaris habituals. També es mantindrà la bonificació del 50% en el servei de transport que gestionen les autonomies, com ara la T-usual o la T-jove. El govern espanyol manté el 30% d’aportació i les administracions autonòmiques i locals, el 20% restant.

? Rebaixa de l’IVA dels aliments bàsics
Durant els primers sis mesos del 2024, almenys fins el mes de juny, es mantindrà el 0% d’IVA per als aliments bàsics de primera necessitat com el pa, la farina, la llet, els ous i el formatge. La pasta i l’oli es mantenen reduïts al 5% de l’IVA, en comptes del 10% habitual.

? Es retiren les rebaixes de l’impost a l’energia (llum i gas)
Les factures de la llum i del gas es tornaran a encarir després que el govern espanyol hagi anunciat que eliminarà gradualment les reduccions de l’IVA. L’impost que grava l’electricitat passarà del 5% actual al 10%, i en el cas del gas, tornarà al 21% a partir del febrer.

La bombona de butà mantindrà un preu màxim de 19,55 euros.

? Prohibit desnonar famílies vulnerables
Una altra de les mesures del paquet anticrisi és la prohibició de desnonar famílies que acreditin condicions econòmiques vulnerables fins al 2025. Tampoc se’ls podrà tallar el subministrament elèctric i se’ls mantindrà el bo social durant sis mesos amb reduccions entre el 60 i el 80 % del rebut de la llum i el gas.

? Es mantindrà l’impost a la banca i les energètiques
El govern espanyol ha decidit prorrogar els impostos extraordinaris a les entitats bancàries i les grans empreses energètiques – que durant el 2023 han suposat un ingrés de 2.900 milions d’euros a l’Estat – amb el compromís de revisar-ho durant el 2024.

?? Revalorització de les pensions
Es dona llum verda a la revalorització de les pensions del 3,8%, d’acord amb l’IPC. A la pràctica, la pensió mitjana de jubilació a Espanya pujarà uns 52 euros al mes a partir del mes de gener. Així, en un any un jubilat a Espanya cobrarà uns 734 euros més.

D’altra banda, les comunitats autònomes de règim comú que ho demanin podran gestionar l’ingrés mínim vital. Sánchez va acordar amb Aragonès la cessió d’aquest ajut durant la reunió de dijous passat al Palau de la Generalitat.

? Ancians i vulnerables no pagaran comissions per treure diners
S’eliminen les comissions per retirar efectiu de les entitats bancàries a les persones grans i vulnerables. També se suprimeixen les comissions per amortització anticipada de crèdits a tipus variable.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *