Malestar veïnal pel canvi en la bonificació fiscal per la instal·lació de fotovoltaiques

Mitja dotzena de veïns del carrer Sant Quirze es consideren agreujats pel canvi normatiu que estableix un topall màxim a la bonificació de l’IBI que aplica l’Ajuntament de Calella als particulars que han instal·lat plaques fotovoltaiques, en una mesura encaminada justament a promocionar l’ús de les energies verdes i la lluita contra l’emergència climàtica. Demanen al consistori que ho reconsideri i es recuperi el primer redactat de les ordenances fiscals del 2022. Expliquen que la modificació que limita la bonificació al 2,5% de la inversió feta es va fer al cap d’uns mesos quan ja tenien els projectes en marxa o executats, i comptàven amb uns diners que no arribaran. L’associació veïnal ha fet arribar les queixes i la petició al Govern Municipal, que encara no hi ha donat resposta.

Amb l’objectiu de fomentar l’ús d’energies verdes, el Govern Municipal va aprovar per a l’any 2022 una nova bonificació de l’IBI per als propietaris que instal·lessin plaques solars fotovoltaiques per a l’autoconsum. Això els suposaria estalviar-se la meitat de la contribució durant dos anys, el 2022 i el següent, tot acreditant per mitjà de factures la inversió feta.

La mesura va tenir efectes i alguns veïns de Sant Quirze van números i van animar-se a col·locar-les a casa seva. La sorpresa els arribaria al cap d’uns mesos, l’octubre del 2022. L’executiu local va portar a Ple Municipal una modificació de les ordenances fiscals per limitar l’import de la bonificació aplicable. En el redactat original, al capítol 5.3, en l’apartat C, s’hi va fer aquest afegit:

L’import de la bonificació anual no podrà superar en cap cas el 2,5% del cost de les inversions realitzades que fomenten l’estalvi energètic calculades segons l’establert en l’Ordenança Fiscal Reguladora de l’Impost sobre Construccions, instal·lacions i obres de l’Ajuntament de Calella.

Joan Bantí, de l’Associació de Veïns del carrer Sant Quirze, explica les conseqüències d’aquest canvi, que es va aprovar i consta en el redactat actual de la normativa.

Si l’IBI d’un habitatge són 2.000 euros, la bonificació representava inicialment 1.000 euros cada any, durant dos anys. Amb el límit del 2,5% de la inversió feta, comptant que una inversió estàndard ronda els 5.000 euros, es queda amb 125 euros. A la pràctica desapareix, perquè s’han d’abonar unes taxes.

Alguns veïns del carrer Sant Quirze havien fet números comptant amb la bonificació del 50% de l’IBI, diners que finalment no els arribaria. El malestar de cadascun d’ells el van compartir amb l’associació que els representa, que va moure fitxa i l’octubre del 2022 va registrar una instància demanant que es retornés al redactat inicial.

Al cap d’uns dies els van citar a l’Ajuntament per reunir-se amb l’alcalde Marc Buch i el tinent d’Alcaldia d’Hisenda, Josep Gibert.

Al cap d’uns dies vam anar a parlar amb l’alcalde i el regidor d’Hisenda, i ens van dir que el redactat no els agradava ni a ells mateixos i reconeixien que s’havia de reconduir d’una manera o altra. El cert és que fins a finals d’any no es va promoure la modificació de les ordenances fiscals i el redactat és el mateix.

Davant la no-resposta, l’Associació de Veïns de Sant Quirze va registrar una segona instància, el gener del 2023. De moment, tampoc en saben res. Mentrestant, en l’últim Ple Municipal, i atenent al malestar existent, el grup de Calella en Comú a l’oposició va demanar que s’encarregués un estudi sobre l’impacte econòmic que havia tingut la modificació fiscal.

L’entitat exposa que el greuge no ho és només per als qui ja han fet la inversió, sinó per a tots els calellencs i calellenques que es plantegen fer instal·lacions d’estalvi energètic en qualsevol punt de la ciutat. Ells haurien aixecat la llebre davant una mesura que, recalquen, té impacte general.

Tinc constància que hi ha 5 o 6 veïns més que estan pendents de tirar endavant la inversió a com acaba la reclamació que hem fet perquè es retorni al redactat inicial. Val a dir, que ens afecta a nosaltres i a qualsevol veí o veïna de Calella que vulgui fer una instal·lació d’aquest tipus.

També han fet una prospecció pels municipis de la comarca per saber quin tractament fiscal es dona als particulars que aposten per les renovables, i els resultats – diuen – els donen la raó. A Pineda de Mar, la bonificació de l’IBI és del 50% durant un any; a Santa Susanna, del 50% durant dos anys; a Mataró, del 50% durant tres anys; i a Arenys de Mar, on només paguen la meitat de la contribució durant cinc anys.

Al marge de la qüestió econòmica, que també, el president de l’Associació de Veïns de Sant Quirze apunta que l’actual normativa desvirtua l’esperit inicial de la mesura.

Actualment, l’ordenança fiscal, en el seu redactat actual, no incentiva en cap cas les referides instal·lacions. Especialment en aquest moment difícil i que molts veïns estan interessats en fer una inversió d’aquest tipus.

L’Associació de Veïns de Sant Quirze demana que es recuperi el redactat inicial de les ordenances fiscals. No veuen viable que les mesures de promoció hagin de venir per línies de subvenció noves perquè – segons recalquen – tindrien altres implicacions fiscals.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *