Només 43 calellencs han sol·licitat l’ingrés mínim vital

Només 43 calellencs han sol·licitat poder rebre l’Ingrés Mínim Vital que presta l’Estat per a les persones en situació de pobresa extrema. Una xifra molt allunyada dels 1.500 calellencs que podrien tramitar aquesta prestació pel qual es garanteix que les llars més vulnerables puguin disposar entre 462 euros i 1.015 euros al mes en funció del tipus d’ingressos que tinguin. Calella en Comú tem que moltes famílies calellenques desconeguin l’existència de la prestació o tinguin dificultats per completar els tràmits que s’han de fer per sol·licitar-la. Per tal de poder revertir aquesta situació ara han tornat demanat a l’ajuntament de celeritat per identificar aquestes persones que podrien ser subjectes de la prestació.

Els comuns consideren que, si tan sols 43 persones han pogut sol·licitar l’ingrés mínim vital amb èxit, és perquè l’ajuntament no ha posat tots els seus esforços en informar a les persones potencialment interessades. És per això que en el proper Ple presentaran una moció per garantir la màxima cobertura de l’Ingrés Mínim Vital. La regidora dels comuns, Anna Giménez, ha explicat que la solució que ells plantegen passa per destinar una persona que pugui identificar i informar a tots els calellencs que podrien ser beneficiaris de la prestació.

El que demanen és ser més proactius en el sentit de no esperar que la gent vingui a demanar-ho, sinó ser nosaltres que les identifiquem a través de bases de dades de l’Ajuntament o de Càritas. No espera que la gent vingui. Per això parlem de dedicar una persona de serveis socials a identificar aquestes famílies i ajudar-les. És invertir un temps i uns diners en unes ajudes que després revertiran en el poble.

Per fer-ho possible demanen que l’ajuntament identifiqui aquestes persones, que tenen dret a la percepció d’aquestes rendes, per mitjà de les bases de dades municipals o a través de Càritas. A més, Giménez torna a insistir que la tramitació de la prestació és complexa i que això pot suposar un entrebanc perquè arribi als beneficiaris.

Sí que en haver-hi menys requisits, serà més fàcil, però segueix sent igual de complexa. Per una banda és complexa i per altra potser hi ha molta gent que no té internet a casa o que potser no s’ha assabentat que pot ser subjecte a rebre l’ajuda, per això demanem que l’ajuntament sigui més proactiu en la recerca d’aquestes persones.

Ara, per facilitar la tramitació i arribar a més persones, el govern espanyol ha presentat modificacions en els requisits per sol·licitar-la. En aquest sentit el primer canvi suposa que a partir d’ara es tindrà en compte els ingressos dels darrers mesos per a la concessió de la renda, quan fins al moment es tenia en compte els ingressos de l’any anterior. Aquest canvi es deu al fet que, a causa de la crisi de la Covid, les famílies poden haver patit davallades dràstiques dels seus ingressos en els darrers mesos.

Ho tornem a demanar perquè hi ha novetats respecta en la primera tanda de requeriments. Abans miraven declaració renta any passat, ara només cal acreditar una baixada dràstica d’ingressos durant els 2 darrers mesos. Creiem que amb aquests canvis molts calellencs, que no han treballat aquest estiu per la manca de turistes, podrien sol·licitar-ho ara.

Amb aquest canvi de requisits les famílies que no podien sol·licitar el ingrés mínim per superar els límits, no hauran d’esperar a que acabi l’any per tramitar-lo, ho podran fer en qualsevol moment de l’any en curs. També s’ha acordat reduir de 3 a 2 anys, el mínim que han de portar vivint de manera independent les persones menors de 30 anys per tenir dret a l’ingrés vital.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *