Núria Freixas: “Dir que a Catalunya no hi ha presos polítics és insultant”

La retirada de la pancarta dels presos polítics de la façana de l’Ajuntament a principis de mes ha coincidit amb el període en què el Govern ha obert converses amb l’oposició sobre el pressupost del 2022. I la CUP considera que no és casual, sinó una conseqüència d’això. Ho ha dit la portaveu de la formació de l’esquerra independentista ha contestat les paraules de Guillermo Gomis, que ahir afirmava que a Catalunya no hi ha presos polítics sinó “polítics fugats de la justícia”. Núria Freixas ho ha qualificat d’insult cap a les persones que pateixen la repressió.

La portaveu de la CUP de Calella ha defensat que s’utilitzi la terminologia “pres polític” perquè a Catalunya es viu una situació de persecució ideològica.

A Catalunya hi ha més de 3.000 represaliats. Parlem de persones, de companys propers, que viuen amb l’amenaça d’entrar a la presó. Al marge dels exiliats, dir que a Catalunya no hi ha presos polítics és insultant. És un insult als companys que treballes per la independència, i això et condemna.

Núria Freixas ha revelat que el Govern va utilitzar els mateixos arguments que Cs per justificar la retirada de la pancarta de la façana de l’Ajuntament. És per això que relaciona aquesta decisió amb la discussió pressupostària, més quan –diu Freixas– el vot de Gomis els és tan necessari.

Treure la pancarta quan s’estan pactant els pressupostos i quan el vot de Cs és tan important és tractar la ciutadania d’ignorant. S’està falsejant una realitat molt evident (…) Calella és molt més que una pancarta, està clar, però hi ha un aspecte ideològic que els partits han de defensar.

Per tot plegat, la CUP presentarà conjuntament amb Esquerra una moció per demanar la restitució de la pancarta. La iniciativa es debatrà en la sessió ordinària del Ple Municipal que s’ha convocat per aquest dijous a la tarda –en retransmissió en directe per Ràdio Calella TV a partir de les 18.30h–. No hi entra el projecte de pressupost municipal, que se sotmetrà a debat a finals de mes.

Núria Freixas ha parlat d’algunes de la llista de 20 propostes que el seu partit ha fet arribar a l’executiu perquè en valori la incorporació. Demanen que es doni compliment a l’acord del passat mes de desembre i es pressuposti amb 175.000 euros la implementació de la valoració de llocs de treball. La CUP sosté que l’ajuntament té marge legal per fer-ho.

Sabem que hi ha altres poblacions que l’estan aplicant. Per tant, hi ha d’haver una escletxa legal i hem d’explorar aquesta possibilitat, per això demanem aquesta reserva pressupostària. També per una qüestió de dignificació dels treballadors de l’Ajuntament, no només dels agents de la Policia Local.

Així mateix, reclamen que el consistori encarregui un estudi prospectiu sobre l’abast del jaciment romà del Roser per “evitar que es repeteixin els errors comesos” i davant les evidències que podria tenir una extensió molt més gran que la prevista inicialment.

Prou ja! Cal que ens anem xocant cada dia amb més ruïnes? Demanem la reserva per fer una prospecció arqueològica (…) Hi ha moltes més zones afectades i, sisplau, anticipem-nos i no ens deixem perdre més coses, que és el que ha passat aquí. I que ha fet que s’hagi defensat el que és indefensable.

La CUP recupera dues propostes del 2021 en l’àmbit social. En concret, l’obertura d’un menjador social i que s’habilitin equipaments municipals per oferir serveis d’higiène personal a persones en situació de vulnerabilitat.

Ho vam proposar l’any 2021 i ho mantenim pel pressupost del 2022 perquè Calella continua amb una situació social delicada. Considerem que són dos serveis importants i ho complementem amb la funció d’un educador social de carrer que seria la persona de referència amb els usuaris.

Així mateix, els cupaires demanen que el pressupost del 2022 contempli la realització de la consulta de la platja de gossos, que constaten arrossega un retard injustificable més enllà d’alguns contratemps a nivell tècnic. En aquest punt, Freixas ha reiterat que la ubicació de l’espai de lleure per a animals de companyia no s’hauria de deixar en mans de la ciutadania perquè no es converteixi en un element de confrontació.

En l’àmbit econòmic, la CUP proposa reconvertir el solar de l’antic Salicrú en un aparcament d’autocaravanes per tal d’obrir l’activitat turística a un nou segment de mercat que, segons afirma Freixas, té un alt poder adquisitiu.

S’hauria d’estudiar. Podria ser un aparcament de caravanes gratuït o, com fan d’altres poblacions, a preus simbòlics s’oferir servei de dutxes, per exemple, i garantir que l’espai està sempre net (…) Pensem que el “caravaning” pot ser una nova oportunitat de negoci turístic amb un visitant que té un poder adquisitiu alt.

En aquesta línia, plantegen reformular l’Sport City Lab i convertir-lo en un espai de co-working obert a tot tipus d’iniciatives empresarials, més enllà del turisme esportiu i les noves tecnologies. Així mateix, tirar endavant un pla definitiu per a la dinamització del Mercat Municipal, que vinculen amb un estudi de mobilitat general de la ciutat; i avançar en la municipalització de serveis com l’aigua i tot el que té a veure amb la neteja i la gestió dels residus.

La CUP encara no té retorn definitiu a les propostes que han fet arribar al Govern del PdeCAT-Junts per Calella i el PSC, i com han lamentat altres partits de l’oposició, tampoc el detall del projecte de pressupost per al 2022 que s’haurà de votar en un ple extraordinari, previst pel 24 de febrer.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *