ONCE Catalunya demana trencar les barreres comunicatives dels museus

El Museu-Arxiu ha inaugurat una visita sensorial i accessible a l’exposició “Xilografies, la fusta feta imatge. L’auca del taller dels Abadal, segles XVII-XXI”, en la que hi han participat la Diputació de Barcelona i ONCE Catalunya, a més d’empreses com Sandir i OMuses Barcelona, que han desenvolupat i finançat el projecte. Calella ha sigut la ciutat que ha presentat la visita, on a més dels objectes propis de l’exposició, s’han desenvolupat essències i codis QR que aporten informació com vídeos en llengua de signes, subtitulats i amb locució. A partir d’ara, la mostra es pot trobar a Moià.

En declaracions a Ràdio Calella TV, Josep Pitarch, cap de la Unitat de Cultura i Esports de la Delegació Territorial de l’ONCE Catalunya, ha demanat trencar les barreres comunicatives que impedeixen a les persones amb discapacitat visual poder gaudir de la cultura.

La nostra discapacitat visual és una discapacitat sensorial. Això vol dir que tenim barreres comunicatives, barreres per accedir als continguts de les exposicions, per tant, hem de trencar aquestes barreres, hem d’accedir-hi amb altres elements que ens permetin arribar a aquesta comunicació o arribar a accedir a aquests continguts, per tant, hem d’explorar altres sentits. Per això, com deia el Lluís, les exposicions multisensorials o aquelles exposicions que ens adaptin els continguts sempre ens beneficien i sempre ens aproparan a una cultura que, per suposat, és per tots necessària.

Lluís Rius és el tècnic responsable de la mirada tàctil de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona. Ha explicat que des de la Diputació aporten factors afegits per adaptar les exposicions a les diferents discapacitats.

Nosaltres, des de Diputació de Barcelona, tenim molt clar que el museu ha de ser un espai inclusiu, per tant, el que és molt important és que hi hagi els diferents canals de comunicació que són propis per cada col·lectiu. Per tant, en aquest aspecte, totes les exposicions que nosaltres fem estan absolutament adaptades. Això vol dir que hi ha aquells elements propis que són necessaris per la comunitat cega, ja siguin elements en relleu, llenguatge en Braïlle, que de fet, gràcies a la col·laboració de l’ONCE, podem produir aquests elements amb el Servei Bibliogràfic de la ONCE i després posem factors afegits. En aquest cas, a les xil·lografies hi ha els aspectes de les essències i els perfums perquè això ens transporta a un món simbòlic.

A continuació podeu veure la visita guiada que va inaugurar el Museu-Arxiu.

Aquí podeu recuperar l’entrevista íntegra a Lluís Rius i Josep Pitarch.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *