Pagar per les bosses de plàstic

Des de divendres passat, les botigues no poden donar gratuïtament bosses de plàstic de nanses als seus clients. Està prohibit per llei i és d’aplicació a tots els comerços de Catalunya, sigui quina sigui la seva tipologia. S’estén així al petit comerç una mesura que el consumidor ha normalitzat en el cas de les compres a les grans cadenes de distribució i supermercats, on es van començar a aplicar els compromisos del Pacte per la Bossa, signat el 2006 i renovat el 2016 entre el Govern i les organitzacions de fabricació amb presència a Catalunya. L’objectiu és reduir a la meitat aquests elements per l’impacte que tenen el medi ambient.

Fa tot just tres dies que se n’ha establert la prohibició, i el sector mira com adaptar-se a la nova normativa, que condicionarà els actuals hàbits de consum. Anar a comprar a una botiga i que et posin els productes i articles en una bossa de plàstic de nanses ha deixat de ser gratuït, com ja fa temps passa a l’hora d’anar al supermercat.

El Govern va publicar divendres al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya la prohibició de la dispensació gratuïta de bosses en qualsevol tipus de petit comerç: sabateries, farmàcies, estancs, adrogueries, entre d’altres. El president de Calella Centre Comercial, associació representativa del teixit local, ha recordat que ja fa temps, i en previsió, han promogut entre els seus associats l’adquisició de bosses de paper biodegradables. “Ja vam apostar per la bossa de paper encara que hi hagi comerços que utilitzin la de plàstic. La idea és que s’acabi implantant del tot una nova tendència de consum molt més respectuosa amb el medi ambient”, ha manifestat Xavier Nogué.

Entén que hi haurà un procés d’adaptació al nou marc normatiu, però garanteix que s’acabarà complint al 100% com ha passat amb d’altres lleis que en un principi van suposar un impacte social. Posa d’exemple l’anomenada llei antitabac. “Ja ho hem assumit com a normal, com també el fet de portar sempre el cas quan as amb moto”, exposa el president de Calella Centre Comercial, qui ha explicat que l’associació comunicarà telemàticament a tots els seus associats l’entrada en vigor de la nova normativa.

Des de l’Agència Catalana de Residus alerten que hi haurà sancions si no es compleix la mesura. La comissió tècnica del Pacte per la Bossa ha debatut sobre la possibilitat d’ampliar-lo a les safates d’un sol ús i les bosses de secció.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *