Promouen un pacte municipal per defensar i fomentar l’ús del català

La situació de “retrocés preocupant” del català motiva la moció que aquest dijous es debatrà en la sessió ordinària del Ple Municipal per iniciativa de la CUP i a la que s’hi han sumat el PDeCAT-Junts per Calella i Esquerra. Els partits plantegen subscriure un pacte municipal polític que s’ampliï amb adhesions d’entitats socials, educatives, culturals o econòmiques, per refermar el compromís de Calella amb la nostra llengua que, segons recorda el text, és l’eix vertebrador dels Països Catalans i ha actuat d’element de cohesió a l’àmbit escolar. Els tres partits apleguen deu del total de membres de la Corporació Municipal i això garanteix que la iniciativa tirarà endavant.

La pèrdua de parlants habituals –mig milió des del 2005, segons l’informe de la Plataforma per la Llengua– i l’augment de denúncies per discriminació dels drets lingüístics –un 229% en vuit anys–, la sentència del 25% de castellà a l’escola o la baixa presència del català en el sector audiovisual o les xarxes socials. Aquest és la situació que es descriu en la part expositiva de la moció per subscriure un pacte municipal per respondre-hi amb diversos compromisos:

? Elaborar un manifest conjunt amb persones i entitats que inclogui accions per a la promoció de la llengua.
? L’adhesió de l’Ajuntament a la campanya Tots som referents lingüístics. No t’excusis, i fer-la arribar a totes les entitats que treballin amb joves i adolescents.
? Crear un reglament d’ús del català a l’Ajuntament, que estableixi que és la llengua a utilitzar en totes les comunicacions. Donar-lo a conèixer a tots els treballadors i empreses municipals.
? Emetre un comunicat, almenys un cop l’any, recordant el compromís del consistori amb la llengua catalana.
?  Donar compliment a l’acord del ple del passat 16 de desembre sobre la creació d’un espai de treball en l’àmbit educatiu local. Va rebre el suport dels partits d’Esquerra, CUP, PDeCAT-Junts per Calella i Calella en Comú.
?  Rebutjar qualsevol atac al model d’immersió lingüística.

La CUP ha promogut la iniciativa emparant-se en la força del municipalisme –que el partit reivindica–, també a l’hora de blindar l’ús del català. La portaveu Núria Freixas subratlla que s’ha volgut propiciar un pacte transversal per respondre als atacs sistemàtics a la llengua. A tot això, celebra les adhesions del PDeCAT-Junts per Calella i Esquerra.

Temíem que no s’hagués pogut aprovar pels pactes que han fet a nivell nacional Esquerra i també Junts i que destrossen la immersió lingüística, a banda de deixar les direccions i els claustres dels centres desemparats. No obstant això, estem contents perquè a nivell local s’hi han sumat. Creiem en el municipalisme i la força que té perquè units aconseguim promocionar el català a Calella.

Des de la CUP es garanteix que se serà vigilant en el compliments dels acords que s’adoptaran i que també impliquen a l’administració local.

La institució és exemple; si no està a l’aguait, la societat també es relaxa. Com ajuntament hem d’estar alerta, comprometre’ns amb les reunions i dur-ho a la pràctica perquè hi hagi una repercussió immediata. Com? Amb campanyes institucionals sobre l’ús de la llengua, per exemple, igual que ha fet la Generalitat però a nivell municipal.

Des del PDeCAT-Junts per Calella, soci majoritari del Govern Municipal, la tinent d’Alcaldia Montserrat Mateu expressa el compromís del partit amb el català i totes les iniciatives que es desprenguin de la moció que s’ha d’aprovar aquest dijous.

El nostre compromís és tirar endavant els acords que es plantegen en aquesta moció conjunta per actuar davant el retrocés important i preocupant de la llengua catalana. Ens hi hem de posar a treballar tots plegats.

Des d’Esquerra, el cap de l’oposició, Xavier Ponsdomènech ha refermat la necessitat d’habilitar mecanismes de defensa del català. I ha recordat que ja ho van intentar en el marc de l’última negociació pressupostària.

En els pressupostos no ho vam aconseguir, però la nostra intenció era habilitar una partida econòmica per tirar endavant accions a nivell local per combatre el retrocés del català, que es troba en un atzucac. Es comprova en l’àmbit educatiu, on el català pateix atacs frontals com el de la sentència del Tribunal Suprem contra el model d’immersió lingüística.

La moció que es portarà a debat del Ple Municipal, convocat per l’alcalde per aquest dijous 7 d’abril, incorpora una cita de l’escriptora alcoiana Isabel-Clara Simó: “A nosaltres, ningú no ens salvarà la llengua, excepte nosaltres mateixos”.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *