Què hem de fer per evitar els cops de calor?

Avui es preveuen que s’assoleixin les temperatures més altes de l’episodi d’onada de calor. A Calella, ahir es van superar els 29 graus. Aquesta situació fa necessària que prenguem algunes mesures d’autoprotecció per evitar els anomenats “cops de calor”. La infermera domiciliària de l’ÀBS Lloret-Tossa de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, Ana Fernández, ens ha recordat quins són els consells imprescindibles per mantenir-nos protegits.

Aquesta és una època amb gran vulnerabilitat i, per això, Ana Fernández ha fet èmfasi en preparar-nos quan sortim al carrer. Tots, petits i grans. A casa, hem de procurar tenir les estances ventilades i abaixar persianes durant les hores de sol.

Hem de tancar les persianes, intentar buscar a casa les zones que sabem que són més fresques, refrescar l’ambient amb molts de ventiladors o aire condicionat, utilitzar el vano… tractar de passar al màxim de temps possible en llocs que estan climatitzats, com centres comercials, casals, la biblioteca, el cine…I preparar-nos per sortir al carrer, amb una ampolleta d’aigua amb una bosseta, amb una gorra o alguna cosa que ens pugui tapar el cap.

La infermera domiciliària també ha parlat d’un dels grups que més estant patint l’onada de calor: les persones que treballen al carrer.

Hi ha persones que pel tema de la feina s’han d’estar al carrer, el bàsic és que beguin molt de líquid, refrescar-se molt i tractar de portar roba de cotó i clareta.

Per últim, s’ha centrat en els aliments més adequats per consumir durant aquests dies i què és millor que evitem estar molta estona a la cuina.

Aquesta època és època de fruites d’estiu que porten molta aigua, llavors és moment d’aprofitar i menjar més aquest tipus de fruites i de verdures. Evitar els caldos, que les coses calentes ja no vénen de gust tampoc, però és que els caldos escalfen per dintre. Llavors, amanides d’estiu, aliments que no hagis d’estar moltes hores preparant, cuinant perquè també la cuina és un lloc molt calent, és millor menjars que no siguin gaire elaborats, més senzillats i que ens aportin també aigua, que ens aportin líquid.

Evitar els refrescos ensucrats o amb alcohol, encara que vinguin molt de gust quan estem acalorats, és també una recomanació que els professionals mèdics traslladen cada estiu.

Aquest episodi d’onada de calor va començar ahir i es preveu que avui s’arribi al pic de les temperatures màximes. Amb tot, el front càlid planarà sobre Catalunya ben bé fins aquest diumenge.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *