Rut Martínez recull el Premi Nacional de Cultura pel Dansàneu

Rut Martínez recollint el Premi Nacional de Cultura amb el president del Consell d'Àneu, ahir al Recinte Modernista de Sant Pau.
Rut Martínez recollint el Premi Nacional de Cultura amb el president del Consell d'Àneu, ahir al Recinte Modernista de Sant Pau.

El Consell Nacional de la Cultura i les Arts ha concedit el Premi Nacional de Cultura 2021 al Dansàneu, el Festival de les Cultures del Pirineu que dirigeix la calellenca Rut Martínez. Ahir va recollir el premi en l’acte de proclamació celebrat al Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona. Martínez ha agraït el premi per a un certamen que va néixer a Esterri d’Àneu el 1992, a partir de la iniciativa del ballarí i coreògraf Joan Serra, i que l’any 2015 es va reformular per bastir un projecte que marida la riquesa patrimonial i natural de les valls d’Àneu amb música i dansa tradicional i contemporània.

En declaracions a Ràdio Calella TV, la directora del Dansàneu ha posat en valor la singularitat del certamen que aquest estiu celebra la trentena edició. Es farà del 25 de juliol a l’1 d’agost. Rut Martínez ha explicat porta una dècada de vinculació amb aquest festival que avui dia posiciona la Vall d’Àneu arreu.

Formava part del Consell de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya i allà vaig entrar en contacte amb el fundador del festival, que és el conseller a l’exili Lluís Puig, i amb el coreògraf Joan Serra, que n’era l’ànima. Vam començar a treballar junts portant la coordinació tècnica i l’apartat de música, i quan en Joan va morir vam haver de replantejar cap a on havia d’anar el Dansàneu. I ho vam fer evidentment amb el territori i els alcaldes de les Valls d’Àneu.

El CoNCa ha reconegut el Dansàneu amb el Premi Nacional de Cultura per ser un festival que combina la dansa i la música popular amb les propostes més contemporànies de la cultura d’arrel, incorporant els atractius de disciplines artístiques, culturals, socials i econòmiques ja presents al territori.

Rut Martínez va recollir-lo ahir en l’acte celebrat al Recinte Modernista de Sant Pau. Molt vinculada a la ciutat i a l’activitat sardanística calellenca, ella també va ser l’encarregada de la programació cultural de les primeres edicions en què la Fira de Calella i l’Alt Maresme va apostar pel format fira-festival. També va ser companya de Ràdio Calella TV.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat