Saps que hi havia un zoològic al Parc Dalmau?

Zona del Laberint, aquesta tarda

Des de que l’arquitecte Jeroni Martorell va fer el primer dibuix del Parc Dalmau l’any 1927 i fins avui ha canviat molt.

La història del Parc Dalmau amaga moltes curiositats, com que es va construïr un dels primers edificis de lavabos públics que es van fer a Catalunya, o que hi havia un petit zoològic amb paons, tota mena d’ocells, micos i una guineu. Així ho ha explicat Eliseu Guillamón, paisatgista i autor del Pla Director del Parc Dalmau a Ràdio Calella Televisió

És curiós, perquè també passava als jardins i parcs, sobretot a col·leccions privades, però també a algun espai públics, quan no hi havia la sensibilitat que tenim ara respecte la cura dels animals domèstics i salvatges. Aquí al parc, davant la bassa de les oques i cap al jardí de fantasia hi havia unes edificacions, unes gàbies, on hi havia des d’aus de corral, gallines, oques de diferents tipus. Va haver micos també i fins i tot es veu que hi havia una guineu.

zoologic parc dalmau

Lloc on estaven ubicades les gàbies dels animals del zoològic. Foto: Revista Estela

Als anys 30, el mateix Martorell va dissenyar els jocs infantils en una època on no era gaire habitual veure espais per als més petits fora de Barcelona.

Fora de la ciutat de Barcelona era poc habitual que hi haguéssin jocs infantils pensats en la canalla i també jocs esportius. Calella n’és un exemple, el Parc Dalmau. El propi arquitecte que va fer el parc, Jeroni Martorell, va dissenyar algunes de les àrees de joc amb elements que en aquell moment no eren de catàleg ni de marques comercials, eren fets a mida. Evidentment, cap d’aquests ha sobreviscut, s’han anat substituint per jocs adaptats a la nova normativa, però el més curiós és que en aquell moment es pensés, es dissenyés i es dibuixés.

Les curiositats no acaben aquí. L’any 1951 hi havia una petita fornícula que servia com a hemeroteca pública per deixar-hi llibres, al 1963 s’aprovava un projecte de pista de neu artificial sobre la Fonts dels Lleons i on avui dia és l’escenari del Pati de l’Ós, al 1968 era una benzinera.

Tornant al 2018, s’han fet obres de millores i revitalització de la part baixa del Parc Dalmau, com la reforma del laberint, recuperant l’essència del jardí de retall amb vorades arbustives i parterres de rosers, com era originàriament, tal i com explica Guillamón.

“Al laberint el que s’ha fet aquest any és recuperar l’essència del jardí de retall amb vorades arbustives i parterres de rosers, que és el que hi havia originàriament. També s’ha aprofitat per arreglar i pavimentar els camins dels passeig, que quedaven plens de fang i no era massa còmode per passejar i d’aquesta manera tornem a tenir un jardí de retall, que a Calella li diem laberint, però que no és ben bé un laberint, ja que és un passeig amb parterres.”

Pel que fa al Jardí de Fantasia, s’han refet les escales i també s’ha recuperat l’essència de jardí històric i noucentista, utilitzant materials concrets.

“Tant el laberint com el Jardí de Fantasía són una jardins que es van desenvolupar als anys 40 i 50, per tant són posteriors a la guerra. Van adoptar l’estètica de l’època amb arbustos de retall i al Jardí de Fantasía amb formes curioses. També s’han refet les escales que donen a la baixada de les oques, ja que estaven molt malmeses i no es podien recuperar tal i com eren. També s’ha refet completament el mur que aguanta les palmeres de davant de les oques.”

Aquestes obres de millora i revitalització han tingut un cost de 89.000€, 49 mil destinats al laberint i 40 mil per la zona del jardí.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *