Segon dia de vaga a la sanitat i l’ensenyament

El malestar del personal sanitari i docent tornarà a fer-se sentir avui amb motiu de la segona jornada de vaga convocada per reclamar millores en el servei públic. Les principals mobilitzacions dels dos sectors tindran lloc a Barcelona, però s’ha informat d’una nova protesta a les portes d’Urgències de l’Hospital Sant Jaume convocada per aquest migdia per professionals d’infermeria. Els serveis mínims fixats per la Generalitat de Catalunya contemplen un 33% de la plantilla als centres assistencials i que les urgències i les unitats especials funcionin amb normalitat. La resta de serveis, un 50% de personal.

El sindicat Metges de Catalunya i el Departament de Salut difereixen del seguiment que va tenir el primer dia de vaga a la sanitat. Els primers ho xifren en el 75%, també en el cas de l’hospital Sant Jaume i el CAP de Calella; però Salut, que ha donat a conèixer dades generals de la regió sanitària de Girona, rebaixa la dada fins el 33%.

Amb tot, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha informat de les afectacions que va tenir l’aturada de serveis d’ahir als seus centres de Calella. Al Sant Jaume, es van haver de suspendre el 62,5% de les intervencions quirúrgiques, el 49,54% de les consultes externes, el 10,61% de les proves complementàries i el 36,84% de les atencions a l’hospital de dia. En el cas de l’atenció primària, el 44,77% de les visites de medicina familiar del CAP no es van poder realitzar i s’hauran de tornar a programar. En el cas de les agendes d’infermeria i pediatria no hi va haver afectació i es van portar a terme totes les visites agendades.

Els sindicats han convocat la protesta per reivindicar millores professionals i salarials, que es reverteixin les retallades dels últims anys amb més recursos. El delegat de Metges de Catalunya a l’hospital de Calella assegurava ahir a Ràdio Calella TV que el sistema públic de salut està “totalment col·lapsat” i que “maltracta” als usuaris i al personal sanitari.

De fet, a l’espera de com es desenvolupen les negociacions amb el Departament de Salut, que es reprendran aquest divendres, el sindicat ja ha convocat tres jornades de vaga més la setmana vinent: els dies 1, 2 i 3 de febrer.

Seguiment desigual de la vaga de l’ensenyament a Calella

Mestres i professors també estan cridats a mobilitzar-se aquest migdia a les portes del Departament d’Educació per reclamar més inversió – demanen que s’hi destini el 6% del PIB català – i que es prenguin mesures clares per revertir les retallades dels últims anys. Un altre dels punts de la negociació encallada és el calendari escolar: volen que es dediqui el juliol a la formació, que és voluntària, en comptes de tenir l’obligatorietat d’anar als centres degut a l’avançament del curs escolar.

Pel que fa al seguiment de la jornada de vaga d’ahir als centres públics de Calella, va ser força desigual. Segons dades aportades pels mateixos, a l’Institut Bisbe Sivilla van secundar l’aturada el 12% del personal docent, mentre que a l’Escola La Minerva, van fer-ho el 10% de mestres i professors. El seguiment va ser nul a l’Escola El Far.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.