Les novetats de la Processó de la Llum i el Silenci del Divendres Sant

Jordi MArtí i Marcel Rey, portant l'estendard de la Confraria, a la trobada dels Manaies de Banyoles

Fe i tradició s’uneixen en un dels actes principals de la Setmana Santa. És la Processó de la Llum i el Silenci que es farà el capvespre de Divendres Sant, el 29 de març, recorrent alguns carrers del casc antic pròxims a l’Església Parroquial, d’on sortirà la comitiva. També els armats, que enguany desfilaran amb un estendard amb l’àliga. La van estrenar a Banyoles amb motiu del 75 aniversari dels Manaies, on es van reunir més de 2.000 armats de Catalunya i d’altres regions. La Confraria de Setmana Santa ha vingut a comentar-ho al programa LA CIUTAT.

Una norantena de portadors i una vintena d’armats sortiran a la Processó de la Llum i el Silenci del Divendres Sant a Calella. Serà el capvespre del 29 de març, amb inici i final a la Parròquia de Santa Maria i Sant Nicolau, amb una desfilada pels carrers del casc antic.

Una de les novetats serà la sortida dels armats, que es farà també des del portal xic, encapçalant la comitiva. I portaran el nou estendard amb l’àliga que van estrenar a Banyoles pel 75è aniversari dels Manaies, tal com ha explicat Jordi Martí, de la Confraria de Setmana Santa, al programa LA CIUTAT.

La Confraria té un cos de 21 portadors i, darrera seu, sortiran els quatre passos que es treuen des que es va recuperar la processó: el Petó de Judes, el Crist a la Creu, la Dolorosa i el Crist Jacent. Continua sent una assignatura pendent tenir prou musculatura per treure la imatge gran de Jesucrist crucificat. Pesa uns 100 quilos i caldria molta gent disposada per poder fer els relleus que serien necessaris.

És un tema que encara no tenim resolt. Són 100 quilos de pas, i per fer tot el recorregut caldria garantir molts més relleus. Hi ha algú del cos de portadors que es veu amb capacitat per carregar-ho, però està pràcticament sol.

Al programa matinal de Ràdio Calella TV, els integrants de la Confraria de Setmana Santa han recordat amb nostàlgia com eren abans les processons, que no només es feien per aquesta època, sinó també per Corpus, per exemple. Eren molt més participades i també seguides per part dels calellencs i calellenques, en una societat on la fe cristiana estava més arrelada. N’han parlat Andreu Mateu i Jordi Martí, i aquest n’és un fragment:

La Confraria de Setmana Santa ha animat a tothom a participar de la processó, unint-s’hi al llarg del recorregut, portant ciris i espelmes, si es vol. Marcel Rey ha aprofitat per agrair el suport que reben i és indispensable per tirar endavant la tradició.

Hem de donar les gràcies als Udols de Foc que ens deixem els timbals, sempre són als assajos; a Sant Quirze, amb qui fem les revetlles conjuntes que ens serveixen per finançar-nos; a l’Ajuntament de Calella, especialment la Regidoria de Cultura i Fires; i sobretot a Mossèn Cinto Busquet, que ens deixa l’espai i l’Església i permet que aquesta iniciativa tiri endavant.

A continuació podeu recuperar íntegrament l’entrevista d’aquest matí a LA CIUTAT als membres de la Confraria de Setmana Santa: Andreu Mateu, Jordi Martí pare i Jordi Martí fill, i Marcel Rey.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *