Suma’t al rosa per lluitar contra el càncer de mama

El far de Calella il·luminat de color lila en commemoració al Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència Envers les Dones.

El llaç de color rosa simbolitza la lluita contra el càncer de mama, que avui moltes persones llueixen i tenyeix molts edificis públics amb motiu de la commemoració del Dia Mundial contra el Càncer de Mama. A Calella, aquesta nit el Far s’il·luminarà de color rosa.

Avui és un dia de sensibilització sobre una malaltia que, sortosament, s’està convertint en crònica gràcies als avenços mèdics i tecnològics quant als tractaments i, sobretot, en la conscienciació cada vegada més assumida entre les dones que cal prendre mesures de prevenció. Practicar lactància materna, evitar el consum d’alcohol i tabac, i dur una vida saludable fent esport i portant una dieta equilibrada són els consells que el Departament de Salut dóna avui aprofitant la commemoració del Dia Mundial contra el Càncer de Mama.

La malaltia continua tenint una incidència important entre la població femenina. Des d’inicis del 2016, és a dir, en només 10 mesos, s’han diagnosticat a Catalunya un total de 4.687 nous casos de dones amb càncer de mama, segons dades facilitades per Salut, que destaca en contrapartida que el risc de mortalitat està disminuint sostingudament des del 1994 en un 2,6%.

El càncer de mama és el més freqüent entre les dones i el risc de patir-ne augmenta amb l’edat. La incidència entre els 20 i els 35 anys és molt baixa, i nou de cada 10 consultes que es realitzen al metge corresponen a patologies de caràcter benigne. Amb tot, s’aconsella fer-se autoexploracions com a via per deterctar possibles lesions i poder així atacar-les en un estadi precoç. La probabilitat s’incrementa a partir dels 45 anys. Per això, es recomana fer-se mamografies a partir dels 40 anys, si pot ser de forma anual.

La xarxa pública de salut cobreix una mamografia cada dos anys a tota la població femenina d’entre 50 i 69 anys. De fet, és la franja d’edat en la qual es concentra la majoria dels diagnòstics. És el que recull el Programa de cribratge de càncer de mama que s’està desplegant a Catalunya, així com el circuit de diagnòstic ràpid que s’activa quan hi ha sospita de patir la malaltia.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.