Testimoni d’una cooperant calellenca en un camp de refugiats

Foto : Anna del Hoyo, Camp de refugiats de Salònica, Grècia

La calellenca Anna del Hoyo acaba de tornar d’ un camp de refugiats a Salònica, al nord de Grècia, on ha impartit classes de castellà i art a les persones que hi estan desplaçades.
Del Hoyo és membre de l’entitat Calella pels refugiats i ha fet aquest viatge com a cooperant amb l’ ONG Lifting Hands International.

Es tracta d’ un camp al nord de Grècia on hi havia 300 persones desplaçades de l’ètnia Yasidi del Kurdistan perseguides per l’Estat Islàmic.
Del Hoyo ha anat a fer-hi classes perquè en un futur aquestes persones puguin tenir coneixements quan trobin un país que els aculli.

«vam comprar els bitllets d’avió i ens vam plantejar amb una ONG que és americana fer educació per la gent que volia aprendre. Classes d’anglès, alemany i jo feia classes de castellà. És a dir, tota aquesta gent té moltes ganes d’aprendre, moltes ganes de conèixer… Moltes vegades pensem que són allà sense fer res, doncs ells anaven a totes les classes que feiem»

La cooperant calellenca s’ ha mostrat crítica amb l’actitud dels governs que no actuen per paliar la situació que viuen aquestes persones desplaçades que no troben una llar. En aquest sentit, ha defensat la necessitat de treballar des de la societat per conscienciar la ciutadania del fet que acollir refugiats no és un problema sinó una oportunitat.

«És molt important anar conscienciant a la gent, anar explicant, trencant falsos mites perquè la ignorància o la por és el que fa que la gent receli dels nouvinguts i dels refugiats. Per això Calella pels Refugiats i altres entitats fan xerrades perquè la gent vegi que no són persones diferents a nosaltres, són persones que han nascut en un lloc diferent o tenen una altra religió»

Del Hoyo ha volgut incidir en la necessitat de treballar desde Calella per conscienciar sobre la l’acolliment. Recorda que es troben en aquesta situació milers de persones desplaçades que veuen vulnerats els seus drets. I reclama que es vegi com una oportunitat i no pas com un problema.

«La situació actual jo no crec que sigui un problema, és una oportunitat. El tema de que ve molta gent «què en farem, on els ficarem» no és un problema. El que sí que tenim són molts problemes d’envelliment de la població i venen molts nens i gent jove que a treballar per enriquir-nos culturalment perquè ens ensenyin noves maneres de viure, de treballar, de fer. Ho hem de veure com que els hi donem una oportunitat per refer la seva vida, aquesta gent ve perquè no té una altre opció, els hi han destruït la casa i la família. Aquesta gent ve perquè no té una altra opció, done’m-los una oportunitat»

Anna del Hoyo ha finançat aquest viatge de la seva pròpia butxaca i espera poder repetir l’any vinent.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *