“Tigre místico”, de Marc Martínez Jordán, també busca la nominació als Goya

El cineasta calellenc Marc Martínez Jordán assisteix avui a Madrid al passi especial organitzat per l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya perquè els seus membres puguin veure “Tigre místico”. És un pas més en el llarg procés – i complex, reconeix Martínez Jordan – per escollir els cinc curtmetratges que seran finalment nominats als Premis Goya, que s’entregaran el febrer del 2024. En paral·lel, continua en la cursa pels Oscars de l’Acadèmia nordamericana.

Avui toca fer promoció de Tigre místico entre els acadèmics i les acadèmiques que hauran d’escollir els cinc curtmetratges que seran finalment nominats als Premis Goya, als quals hi opten una seixantena de treballs. En declaracions a Ràdio Calella TV, Marc Martínez Jordán s’ha mostrat molt satisfet pel camí, curt, intens i fructífer, que ha fet el seu curtmetratge des que es va estrenar aquest mateix 2023.

Estem lluitant contra monstres cinematogràfics, però el viatge està sent molt bonic perquè ho faig amb els meus amics, que són també l’equip amb qui rodo. Més enllà de les nominacions als Goya i als Oscars, que en realitat és pràcticament impossible, ens agrada sentir que establim connexions emocionals amb l’audiència, que per a nosaltres és molt millor que cap premi, la veritat.

Tigre místico és un curtmetratge de ficció, estrenat aquest 2023, que parla de les malalties mentals com a eix temàtic central. És la història d’un personatge de qui no coneixem el nom ni tampoc li podem veure la cara. És la forma amb què Martínez Jordán representa l’impacte físic i mental de tenir una depressió, de com qui la pateix entra en un procés de desconnexió amb l’entorn i la realitat que l’envolta. Ho fa amb un llenguatge propi del gènere fantàstic, incidint en les emocions i sensacions.

És un tema que li toca de prop, segons reconeix, i explica que aprofita l’impacte que té la promoció del curtmetrage, aquí i la que ha fet pels Estats Units, per demanar als governs que destinin més recursos a l’abordatge i el tractament de les malalties mentals d’una manera integral i personalitzada.

Les institucions han d’invertir més diners perquè hi hagi, a més de tractaments, suport psicològic a les persones que pateixen una depressió. També abordatges personalitzats, perquè les causes són diferents. Fer-ho amb una mateixa medicació, és posar-hi un pedaç.

Tigre místico és un curtmetratge de 15 minuts, amb guió i direcció de Marc Martínez Jordán i Àlex Marull com actor i productor. A més d’optar a una nominació als Goya, aquest últim treball del cineasta calellenc està en la cursa pels Oscars gràcies a haver guanyat el premi al millor curtmetratge del Festival Internacional de Cine de Palm Springs, que és un dels més importants del món.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *