Treballadors i empresa tornen a la taula de negociació

S’ha reprès el diàleg entre treballadors i la direcció d’Urbaser-Arca del Maresme, concessionària del servei municipal de neteja i recollida selectiva, amb el propòsit d’arribar a un acord que eviti l’aturada indefinida que la plantilla ha anunciat a partir de l’1 de juliol, en plena temporada turística. Ràdio Calella TV ha pogut confirmar que la negociació s’ha reactivat aquesta mateixa setmana i que hi ha previstes almenys dues reunions més per apropar posicions, que ara es troben força allunyades. Els empleats reclamen l’actualització dels salaris que porten congelats des de fa 9 anys, a banda d’altres millores laborals i de seguretat. Reivindicacions que han fet públiques en les protestes a peu de carrer. L’Ajuntament, que s’ha compromès i exerceix de mediador entre les parts, els reclama responsabilitat i adverteix que “no tolerarà” que s’utilitzi la ciutat i aquest servei essencial “com a moneda de canvi”.

La plantilla d’Urbaser-Arca del Maresme va anunciar fa 15 dies que anirà a la vaga a partir l’1 de juliol, i de forma indefinida, davant la negativa de l’empresa a arribar a un acord que satisfaci les seves reivindicacions. Volen una apujada generalitzada dels salaris del 5,7% per compensar la pèrdua de poder adquisitiu dels anys en què se’ls ha congelat, el compromís de revalorització anual d’acord amb l’increment de l’IPC i sumar una paga extraordinària al setembre per afrontar les despeses escolars. A nivell laboral, que la secció de neteja diària tingui l’opció d’ampliar la jornada laboral 1 hora al dia per poder-ne gaudir de tres de descans consecutius. També demanen la posada al dia de la flota de vehicles i maquinària que s’utilitzen i denuncien que està totalment obsoleta.

Les negociacions havien arribar a un cul de sac arran de l’última protesta a les portes de l’Ajuntament. La direcció de l’empresa va decidir desconvocar la reunió que estava prevista per finals de maig donant per trencat el diàleg, i els treballadors hi van respondre amb l’anunci d’aturada indefinida per d’aquí a dues setmanes. Però la situació ha donat un tomb en les últimes hores: s’ha restablert el diàleg entre les parts, segons ha pogut confirmar Ràdio Calella TV, a qui expliquen que les posicions estan encara molt allunyades.

L’Ajuntament va emetre un comunicat reclamant responsabilitat a les parts i advertint que “no tolerarà que aquest conflicte entre l’empresa i els treballadors utilitzi com a moneda de canvi o afecti, de cap manera, la vida dels ciutadans i ciutadanes de Calella”. I afegia: “Qualsevol afectació a la normalitat del servei seria inacceptable i tindria conseqüències de manera immediata”.

L’últim moviment de l’Ajuntament ha estat informar de l’inici dels treballs per establir les condicions que regiran el concurs públic per adjudicar el servei municipal de neteja viària, recollida selectiva de la brossa i deixalleria. L’actual licitació finalitza l’any 2027.

“Aquest és el contracte més important de l’Ajuntament” – s’indica en un comunicat a la pàgina web municipal –. “S’ha d’adaptar el servei a la futura llei de residus i a la voluntat del govern de millorar-lo” – segueix – “incorporant nous instruments de fiscalització que permetin un control funcional i fluid”.

Justament, en l’última sessió plenària, el grup municipal de la CUP a l’oposició va demanar que aquest mecanisme de supervisió s’apliqui ja, sense esperar la finalització de l’actual contracta. El portaveu cupaire, Albert Comas, apuntava que seria la solució al “desgavell” de l’actual concessió.

Considerem que és urgent, davant dels resultats de l’última avaluació externa del servei, que es faci una taula de fiscalització conjunta, amb tots els partits del plenari i tècnics, que es reuneixi dos cops l’any, com a mínim, per tractar conjuntament les deficiències que s’observen cada temporada i les línies mestres que han de regir el futur contracte.

La petició de la CUP no va rebre resposta per part del govern. La creació d’una taula de fiscalització del servei d’Urbaser-Arca del Maresme ja s’havia elevat anteriorment al ple de l’Ajuntament de Calella, fins i tot en l’anterior mandat municipal, rebent sempre la negativa de l’executiu, també de l’actual, que ha adduït que podria constituir un “risc legal” i un element de dilació de la presa de decisions.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *