Un de cada cinc pacients amb càncer no va ser diagnosticat durant el 2020

Un 12% dels pacients de càncer no han estat diagnosticats durant l’any 2020 o no han rebut el diagnòstic per culpa de la Covid, segons dades que fa públiques avui el Departament de Salut coincidint amb el Dia Mundial del Càncer. En la primera onada, quan els centres sanitaris es van convertir pràcticament en monogràfics de la Covid, els diagnòstics van caure un 38%. Des d’aleshores, Salut ha multiplicat els esforços per preservar l’activitat, malgrat el coronavirus, i recuperar totes les proves que no van poder fer com també els cribratges massius. Avui, coincidint amb l’efemèride els oncòlegs demanen no tenir por anar al metge i un tracte igualitari pels afectats. Alerten que el retard en la detecció pot ser perillós en els càncers que no donen símptomes.

En una entrevista al programa La Ciutat l’oncòleg de l’Hospital de Calella, Alejandro Fernández, ha advertit de la importància de trobar la malaltia en els seus estadis inicials, i ha remarcat que la reducció dels diagnòstics, es podria allargar durant el 2021.

Evidentment tenim retards en molts diagnòstics. Hi ha moltes persones que per por a contagiar-se no van als centres sanitaris, hi ha una barrera que els impedeix anar al metge. Això implica un retard en diagnòstic i un empitjorament en el pronòstic de les malalties. El que ens trobarem d’aquí a uns mesos és a persones amb estadis molt avançat i amb poques opcions de curar-se.

Es calcula que una de cada cinc persones amb càncer no es va diagnosticar durant el 2020 a causa de la pandèmia. És a dir, uns 7.700 catalans poden patir la malaltia i no ho saben. Segons alguns estudis internacionals, la mortalitat per aquestes patologies podria créixer entre un 5 i un 15% els pròxims anys. 

Avui al programa La Ciutat també ha recollit el testimoni de dues calellenques supervivents del càncer. Són Anna Rigola i Lourdes Pons, dues pacients oncològiques que fa anys que lluiten contra aquesta malaltiaA l’Anna Rigola se li va detectar fa vuit anys un càncer de còlon. Des de llavors ha hagut de lluitar contra diverses metàstesis que se li han anat generant. Avui plena de vitalitat, ha volgut explicar el seu testimoni i com està lluitant contra la malaltia.

Porto 8 anys amb el càncer, em van detectar primer un càncer de còlon amb metàstasi hepàtic. Després, al cap de dos anys un al pàncrees, vaig estar un any bé i em va sortir al pulmó. He après a estimar-te que és molt important, a confiar en els metges i a seguir lluitant perquè la vida és molt maca.

La Lourdes Pons és un altre pacient oncològica. Ja ha passat 3 càncers. El primer li van trobar l’any 2002 i el darrer aquest any en ple confinament. Pons ha destacat la importància de visitar-se regularment. 

He estat 18 anys fent-me revisions pels dos càncers que vaig tenir l’any 2000. El mes d’abril, en ple confinament tenia una revisió anual. Molta gent em va dir que no era el millor moment d’anar a l’hospital, però per mi són sagrades passar-les. De fet en aquella revisió em van trobar un càncer a l’úter. Em va operar, va quedar tot net i ja estic curada.

Justament avui per celebrar l’efemèride Oncolliga ha preparat un taller telemàtic de musicoteràpia a càrrec de la psicooncòloga i musicoterapeuta la Dra. Patrícia Martí. Serà avui a les 18.30 h a través de Zoom.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *