Un dels pescadors que va trobar la quilla de la “Santa Maria” és de Calella

captura-de-pantalla-2015-04-22-a-las-23-43-02

La barca de pesca d’arrossegament «Mariano» del Port d’Arenys de Mar, va enganxar amb la xarxa un tros de la quilla de la rèplica de la caravel·la Santa Maria de Colom, que està enfonsada davant la costa de Calella. Un dels seus pescadors és de Calella i ha explicat l’experiència.

Toni Sivianes anava al pesquer «Mariano» quan va embarrancar amb les restes de la nau, enfonsada fa més de 20 anys entre Sant Pol i Calella. El vaixell és una rèplica de la caravel·la Santa Maria, que Colom va utilitzar en el viatge on va descobrir Amèrica.

Els pescadors, submarinistes i gent de mar, ja saben que existeixen les restes i les tenen geolocalitzades, però la corrent marina la desplaça. Procuren no passar-hi aprop, més que res per no fer malbé les xarxes. Però la barca «Mariano» s’hi va aproximar massa i va enganxar-s’hi. Al retirar la xarxa va aflorar a la superfície un tros de la quilla d’aquest vaixell, construït l’any 1952, que va servir per filmar-hi la pel·lícula «Alba de Amèrica» i que era una atracció turística al port de Barelona a finals del segle passat. Ara no té cap tipus de valor, ni històric ni artístic. Més aviat és un entrebanc per als pescadors.

El pescador Toni Sivianes ha explicat què va passar i com va viure aquesta troballa: “Nosaltres pescàvem a Calella perquè anem amb una barca d’arrossegament del port d’Arenys, i li vam passar una mica a la vora i vam quedar parats allà. Quan ho vam pujar tot ens vam adonar que era la part de la quilla de la Santa Maria. Deuen ser uns cinc metres de quilla i deu fer uns 1.000 quilos. Vam tenir molta feina per pujar-ho tot. Vam pujar una altra xarxa d’una barca que ja no existeix, que era de Blanes, que va ser una de les primeres que ho va deixar tot quan encara no se sabia ben bé on estava. Va ser un dia complet“.

Sivianes ha explicat que la intenció era anar a enfonsar la rèplica de la caravel·la més al nord, però quan els remolcadors la pujaven, al passar per davant de Calella, se li va fer una via d’aigua i ja la van acabar d’enfonsar allà on estaven per la dificultat de seguir amb el seu viatge.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *