Un estudi independent conclou que la transparència del web municipal “té marge de millora”

www.calella.cat

XUT Consulting ha analitzat com apliquen els ajuntaments del Maresme la nova llei de transparència, aprovada pel Parlament de Catalunya el 2014 i que ha entrat en vigor aquest 2016 al món local. Només la pàgina web de l’Ajuntament del Masnou apareix en una situació òptima, complint 10 dels 16 indicadors avaluats; mentre que el 60% dels municipis de la comarca es troben en la ‘zona ambre’ i, per tant, es considera que tenen marge de millora. Calella s’inclou en aquest bloc, al costat de la capital, Mataró, Arenys de Mar, Sant Pol o Pineda.

El responsable de l’àrea d’intel·ligència de XUT Consulting i coautor de l’estudi, Francesc Ponsa, ha detallat en una entrevista al Bon dia alguns dels aspectes en què la pàgina web de l’Ajuntament de Calella ha de millorar per complir amb els indicadors de transparència extrets de la nova normativa.

“Tenir a disposició la declaració patrimonial dels electes, poder visualitzar les dades per fomentar el coneixement i entendre-les, utilitzar tècniques de visualització o publicar informes d’auditories internes i externes. També tenir un portal de subvencions o incloure un canal de petició d’informació que per llei el ciutadà té dret a consultar”, ha especificat Ponsa.

Alhora, ha assenyalat com a assignatura pendent per al global dels webs municipals del Maresme la inclusió d’un apartat que permeti als usuaris fer una avaluació permanent de serveis. “Això permetrà tenir noves dades per, si cal, reorientar les polítiques públiques i, en el fons, millorar el servei al ciutadà”, ha afirmat el consultor.

L’estudi La transparència al Maresme. Avaluació sobre l’aplicació de la llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern per part dels ajuntaments es va elaborar en base a la informació que apareixia al web de Calella el desembre del 2015, a les portes de l’entrada en vigor de la llei de transparència.

Francesc Ponsa ha recalcat que l’essencial de la norma és propiciar que els ajuntaments tractin i processin la informació que publiquen perquè aquesta sigui comprensible per al ciutadà. Admet però que la disponibilitat de recursos és un factor determinant en la transparència. “Els ajuntaments petits tenen més dificultats a l’hora de ser transparents. No és una qüestió d’ideologies, perquè ens trobem amb administracions de tots els colors polítics, sinó de dotació de recursos. L’administració competent de vetllar pel seguiment i per l’aplicació de la llei de transparència ho hauria de tenir en compte”, ha manifestat.

El responsable de l’àrea d’intel·ligència de XUT Consulting ha explicat que l’estudi és un treball independent amb el qual s’ha volgut obtenir una primera fotografia sobre l’aplicació de la llei de transparència al món local. Francesc Ponsa ha afegit que els resultats s’han posat en coneixement de tots i cadascun dels ajuntaments del Maresme.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *