Un geganter calellenc ha posat la música al Ball Solemne dels Gegants d’Igualada

IMG-20160824-WA0002

El calellenc Aniol Noguera ha composat la música del Ball Solemne dels Gegants d’Igualada, que es va estrenar dimarts en el marc dels actes de la Festa Major de la capital de l’A. És una peça escrita per a gralla i timbal, dividida en tres parts: entrada, valset i corranda. Noguera, membre dels Geganters de Calella, és l’autor d’altres músiques geganteres, entre elles el Ball de la Llopa que es va estrenar l’any 2007.

Igualada ha confiat en el saber fer del calellenc Aniol Noguera per encarregar-li la composició de la música del ball que s’afegeix al repertori dels gegants de la ciutat. És on treballa i resideix actualment i l’encomana li va arribar arran de la relació que ha establert amb membres de la colla igualadina. Ell, com a membre dels Gegants de Calella i ex cap de Colla, coneix a la perfecció quina és la música i el compàs que més s’adiuen i donen solemnitat als balls de les figures.

En declaracions a Ràdio Calella TV, Noguera ha comentat quines són les característiques de la peça estrenada a plaça aquest mateix dimarts, en el marc dels actes de la Festa Major d’Igualada. “Perquè una obra funcioni en música popular ha de ser enganxosa i alegre, ha de ser simple. A nivell harmònic no et pots complicar perquè a plaça hi acostuma a haver-hi molta gent i els instruments que utilitzem tenen limitacions. Ha de ser senzill i fàcil de memoritzar”, ha indicat.

Noguera ha destacat la tradició gegantera que hi ha a Igualada i que s’exhibeix i gaudeix per una festa major que qualifica de “molt viva”. Explica que tenen fins a set parelles de gegants, alguns centenaris.

El consistori igualadí, presidit per l’alcalde Marc Castells, va agrair-li la feina convidant-lo a pujar a l’entarimat de plaça el dia de l’estrena del ball per llavors fer-li entrega d’un present. Amb tot, explica que el que més el satisfà i compensa és que ja hi ha petit que se l’han après i la canten. “M’ha sorprès que hi hagi petits que la cantin pel carrer. Porten molts mesos assajant perquè fa mig any que tenen la música i es van trobant. Tenen com una mena de Fàbrica Llobet-Guri on hi ha els gegants, amb la diferència que estan exposats i es poden anar a veure, i se l’han fet molt seva. Hi ha dos grups de grallers que la toquen”, ha explicat.

El Ball Solemne dels Gegants d’Igualada ha estat coreografiat per Lluís Ardèvol. La interpretació va anar a càrrec dels Grallers d’Igualada i va ser l’Associació Cultural Dessora qui van portar els gegants de la ciutat: Tonet Blanquer i Conxita Teixidora.

El 2002, Aniol Noguera va fer la composició del Ball de la Llopa, una de les figures de la colla de Calella que entronca amb la llegenda que confereix identitat a la ciutat. Es va estrenar amb coreografia cinc anys després amb motiu de la inauguració de la nova Llopa. Des de llavors es va instaurar com a ball protocol·lari de la Festa Major de la Minerva. També és l’autor de la música del Ball dels Gegants del Maresme i dels Gegants de Salt.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *