Una poetessa de Calella, Esther Gatell i Poch, ha guanyat la Viola als Jocs Florals

IMG-20160313-WA001

Gatell fa 10 anys que viu a la ciutat i és el tercer premi que rep aquí, tot i aquest és, sens dubte, el més important. La Viola és l’únic guardó d’aquesta 34ena edició dels Jocs Florals que s’ha quedat a casa. En total es van presentar 187 poemes als Jocs Florals, repartits en les 8 categories que té el certamen calellenc.

La Viola és una de les tres categories reines dels Jocs Florals, i recau en el millor poema que enalteix els valors espirituals i ètics. L’ha guanyat la composició anomenada «L’univers intuït». Les altres grans categories són la Flor Natural al millor poema que canti a l’amor, que l’ha guanyat Mireia Farriol, de Barcelona, amb el poema «Parlem de dos», i l’Englantina, a la millor composició que enalteixi la terra, costums i tradicions, que va guanyar-la Eva Moreno, de Molins de Rei, amb l’obra «Absència».

Veredicte_Jocs_Florals_2016_01Llavors hi ha categories úniques del certamen calellenc. Una d’elles és el Premi Maria Cardona, que aquest any recollia poemes inspirats en l’arc de Sant Martí. L’ha guanyat el poema «Signe de pau i d’aliança» de Lleonard del Rio, veí d’Igualada.

El Premi Francesc Castells estava dedicat enguany a les imatges, per commemorar el 50è aniversari de Foto-Film, i l’ha guanyat el poema «Trompe l’oeil» d’Isabel Oliva, de Girona.

Val a dir que durant la gala d’entrega de premis es va fer un homenatge a Foto-Film pel seu mig segle creant imatges. Entre les ofrenes que se’ls hi han lliurat destaca un pergamí amb el poema «Sonet d’Homenatge» a l’entitat cultural i fotogràfica, escrit i dedicat pel poeta Josep Miracle.

El Premi Juvenil La Llopa de poesia a la millor composició de tema lliure l’ha guanyat Irene Real, de Calders, una jove poetessa de 17 anys que va presentar el poema «Terrissaire de teulades».

El Premi Francesc Grau a la millor prosa poètica de tema lliure l’ha guanyat un tarragoní. Es diu Òscar Palazón, amb l’obra «Vermeer». I la millor prosa poètica juvenil del Premi Germanes Saula Palomer l’ha guanyat Alba Lóriz, de 20 anys i veïna de Cardedeu, amb una obra titulada «Sols un amor».

A banda de l’entrega de premis, la festa dels Jocs Florals ha servit per recordar un fet històric destacat i que poca gent sap. Aquest any fa 50 anys que quatre poetes calellencs van ser llorejats en uns mateixos Jocs Florals. Concretament foren Maria Cardona, Francesc Castells, Concepció Organ i Mossèn Eduard Vivas. Van ser llorejats als Jocs Florals de la Ginesta d’Or de Perpinyà l’any 1966. L’acte de record ha consistit en una ofrena floral a un retrat commemoratiu que presidia l’escenari, i es va llegir el sonet «Cant de Festa», un poema que va ser composat el mateix dia que van ser llorejats els quatre poetes calellencs, fent un vers cada un.

I tal com ja es va anunciar l’any passat, aquest any hi ha hagut entrega del títol de Mestre en Gai Saber a una poetessa que ha guanyat, en diferents anys, les tres categories ordinàries dels Jocs Florals. Ella és Imma Fuster, de Barcelona.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat