Via lliure al desplegament del pressupost municipal del 2021

WhatsApp Image 2021-03-29 at 20.43.49

L’Ajuntament de Calella pot començar a desplegar els objectius pressupostaris del 2021. El projecte de comptes municipals aprovat inicialment fa un mes havia quedat congelat temporalment per la presentació de dues al·legacions que finalment s’han desestimat en el decurs de la sessió plenària que s’ha celebrat aquest dijous, amb caràcter extraordinari. Amb aquest únic punt en l’ordre del dia. Els partits del Govern i Cs s’han tornat a trobar en la votació i el seu “sí” permet superar aquest darrer tràmit i donar llum verd a l’execució dels compromisos de despesa i inversió. La resta de l’oposició ha quedat dividida entre l’abstenció d’Esquerra –que ha canviat el seu vot contrari als pressupostos pel fet que la proposta d’acord incloïa la denegació de les reclamacions– i el “no” de Calella en Comú i la CUP.

La proposta d’acord que s’ha sotmès a votació lliga la denegació de les reclamacions presentades per l’Associació de Veïns Calella Centre i la d’un particular amb la conseqüent aprovació definitiva del pressupost municipal del 2021. Des de l’oposició s’ha expressat la voluntat de fer-ho separadament per poder atendre l’informe tècnic de Secretaria que resol que les al·legacions no s’ajusten als motius legalment establerts per demanar la revisió pressupostària. I així mantenir el sentit de vot que van donar en el ple de presentació dels comptes, el passat 25 de febrer. Finalment, s’ha mantingut l’ordre del dia publicat amb un únic punt en l’ordre del dia.

Així doncs, la CUP s’ha decantat pel no, tot i reconèixer que les al·legacions no complien els requisits recollits en la Llei reguladora de les Hisendes Locals. La regidora portaveu, Núria Freixas, n’ha exposat els motius:

No complien els requisits de la llei però hi ha hagut un acte de participació ciutadana, i això ens alegra molt. Com ja vam fer en l’últim ple, votem en contra del pressupost. Com que està englobat en un mateix punt, serà per a la totalitat.

Com la CUP, també Calella en Comú i pràcticament tots els grups municipals han expressat públicament el seu agraïment per l’interès dels autors de les al·legacions en participar i intervenir en el procés d’aprovació dels comptes pensant en el millor per al conjunt de la ciutadania.

El portaveu dels comuns, Sebastián Tejada, ha centrat la seva intervenció en recordar perquè van votar en contra del projecte pressupostari de l’executiu de Candini i quines són les prioritats que hi haurien incorporat si s’haguessin elaborat, com ells voldrien, de forma consensuada.

Li demanem que reconsideri les nostres lleials aportacions, i les del conjunt de l’oposició. També insistir en la necessitat de gestionar el pressupost de forma transparent i orientar-lo a solucionar els problemes de la gent, fugint de despeses que són de tot inapropiades. Li demanem contenció en la proliferació de contractes menors, formes de contractacions discrecionals a banda del pressupost de personal i l’aturada de projectes ornamentals que resten recursos a l’atenció a les persones més necessitades.

En el ple de pressupostos, Calella en Comú va llançar la idea de traslladar la creació de places projectades darrera Can Saleta damunt del nou supermercat Aldi. El Govern encara no s’hi ha pronunciat públicament al respecte.

Esquerra finalment ha optat per l’abstenció com a punt intermig entre el “no” que van donar al pressupost del 2021 i la proposta per desestimar les al·legacions. També perquè, segons el cap de l’oposició, Xavier Ponsdomènech, un altre posicionament podria comportar la congelació de l’acció municipal i l’arribada de recursos que –ha subratllat– són tan importants en l’actual situació de crisi socioeconòmica. Sigui com sigui, Ponsdomènech ha fet una darrera crida al Govern perquè prengui en consideració les aportacions de la ciutadania. Especialment l’obertura d’un menjador social que descongestioni el de Poblenou.

Es podria mirar de buscar un forat per dur-les a terme durant aquest any. Esquerra va posar damunt la taula la creació d’un menjador social des de la primera reunió negociadora, i hi insistim. Pensi-s’ho, reservin alguna partida per tirar endavant aquesta iniciativa.

En el bloc del sí, Cs s’ha alineat amb els partits del Govern, defensant que cal garantir l’execució immediata dels compromisos pressupostaris que el regidor Guillermo Gomis va referendar en el ple de debat.

Votarem a favor de desestimar les al·legacions i aprovar definitivament el pressupost de l’any 21.

Des de l’executiu de PDeCAT i PSC, el portaveu Josep Torres, ha afirmat que les peticions recollides en les al·legacions queden cobertes amb el pressupost que s’ha aprovat definitivament. Ha recordat que s’ha incrementat la dotació de l’àrea de Serveis Socials i que hi ha marge en cas que sigui necessari destinar-hi més recursos. En relació a la demanda d’espais per a usos sanitaris, Torres ha manifestat que ja s’està treballant colze a colze amb l’Hospital de Calella. I ha posat d’exemple l’oferiment de cara a la planificació de la campanya de vacunació de la població general, quan hi hagi les dosis i pugui a activar-se. El portaveu del Govern ha tancat la ronda d’intervensions amb una clara defensa de les bondats del projecte pressupostari que s’executarà.

Estem davant d’un pressupost que ens ajudarà a créixer i a recuperar el pols de la ciutat. Amb aquest pressupost hi haurà més activitat econòmica, més ajuda social i aposta per la cultura, més treball pel medi ambient i l’habitatge, més ampliació de l’Hospital i més aparcaments estratègics. Per tot plegat, estem en el bon camí. Aquest serà un bon pressupost.

El tràmit significa l’aprovació definitiva del pressupost de l’Ajuntament de Calella i les seves empreses municipals. Són Gestvia, que gestiona uns comptes anuals d’1,3 milions d’euros; i Ràdio Calella TV, amb un pressupost per aquest 2021 de 332.000 euros.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat