[Vídeo][La Ciutat] Núria Tortós (sobre La Manada): “És lògic que es quedés immòbil, no s’entén tot el que es diu per justificar l’agressió”


És la opinió d’ una psicòloga sobre el debat social que ha quedat obert arran de la sentència del judici de La Manada on els jutges van fallar que no era violació sinó abús perquè segons afirmen no hi va haver violència ja que la víctima no es va defensar. Núria Tortós, com molts psicòlegs els darrers dies, contradiu aquesta versió i afirma que donada la superioritat numèrica dels agressors i la seva força, sí que hi va haver violència i així ho va percebre la noia agredida.

La psicòloga Núria Tortós ha aclarit avui al programa La Ciutat que quan una persona té por genera un tipus de resposta adaptativa que passa per fugir, atacar o quedar paralitzada. La víctima de La Manada no tenia possibilitat de les dues primeres opcions perquè els atacants eres més i no hi havia escapatòria possible i es va quedar immòbil.
Tortós ha parlat al programa de les dificultats de seguir endavant i recuperar-se d’una violació, amb l’afegit del judici paral·lel al qual alguns sectors han sotmès a la víctima per la seva suposada conducta de passivitat. La psicòloga afirma que és possible sortir-se’n però que cal un treball molt intens en teràpia.
Sobre els agressors, Tortós afirma que no hi ha una sola tipologia de violadors però que tots tenen en comú una necessitat d´humiliar i exercir poder sobre la víctima per un sentiment d’inferioritat, més enllà de la gratificació sexual que obtinguin de l’abús. Tot i que no es pot generalitzar, la psicòloga explica que no es tracta en molts casos d’ un trastorn mental sinó d’ una personalitat amb problemes d’autocontrol i manca de gestió d’emocions. Sobre la rehabilitació dels agressors, tenint en compte que cada cas té les seves particularitats, Tortós afirma que quantes més agressions han comès més difícil és canviar de conducta.


Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *