Xerrada sobre el dret a morir dignament, aquesta tarda al Casal Popular La Morra

DOCUMENT DE VOLUNTAT ANTICIPADES

La presidenta de l’associació Dret a Morir Dignament de Catalunya, Isabel Alonso, participarà a l’acte que tindrà lloc avui, a les set del vespre, al local del carrer Sant Josep. La xerrada es produirà tan sols dos dies després que l’Ajuntament de Calella, i a instàncies de la CUP, hagi donat suport als objectius de l’entitat, que també reclama la despenalització de l’eutanàsia. En una entrevista a l’Info Migdia, Alonso ha explicat en què consisteix i com s’ha de formalitzar el document de voluntats anticipades, altrament conegut com a testament vital.

El Document de Voluntats Anticipades està disponible als Centres d’Atenció Primària de la xarxa de salut pública de Catalunya. Les seves treballadores socials són les que normalment s’encarreguen d’apropar-los a la ciutadania. Aquest document és legal des de l’any 2000 a Catalunya i el que s’hi fa constar preval a l’hora de prescriure tractaments mèdics o farmacològics quan el pacient no pot expressar-se i decidir per sí mateix.

Sempre que una persona es pugui expressar, estigui conscient, serà ella qui signi el consentiment informat; però deixem el document perquè quedi dit els tractaments que volem i els que no volem. Normalment es diu que no es vol patir, tots els tractaments que hi ha pel dolor, encara que escurcin la vida; i que en el cas d’arribar a un punt irreversible no volem tractament.

L’Ajuntament de Calella, amb l’aprovació de la moció dilluns en sessió plenària, també s’ha compromès a què l’administració local faciliti informació sobre el testament vital. D’altra banda, aquest es pot trobar en línia a la pàgina web de l’associació DMD o al portal del Departament de Salut.

Diu la presidenta de l’associació DMD de Catalunya que el seu objectiu és trencar amb el tabú de la mort i fer pedagogia sobre la importància de prendre decisions per contribuir a què el procés de mort sigui més serè i adequat als nostres valors. Amb tot -recalca Alonso-, cal registrar-lo perquè arribi a la institució sanitària i tingui valor legal.

Una vegada fet el document, si el portem al notari ell ja s’encarregarà de registrar-lo al Departament de Salut, al registre general de voluntats anticipades. A la Maternitat del barri de Les Corts. També si decideixo fer-ho jo mateix davant de tres testimonis, m’he d’encarregar jo d’enregistrar-ho o des de l’associació també facilitem els tràmits als associats. Però és molt fàcil perquè es registra a qualsevol oficina de l’administració pública i aquesta s’encarrega d’enviar-lo al Departament de Salut.

Dret a Morir Dignament també promou un canvi legislatiu per despenalitzar l’eutanàsia a l’Estat espanyol. El Codi Penal actual castiga el fet d’ajudar a morir a persones malaltes que ho demanen de forma reiterada.

Bèlgica, Holanda i Luxemburg tenen despenalitzada l’eutanàsia i l’ajuda mèdica a morir, a Suïssa no està penalitzat ajudar a una persona a morir si ho demana perquè està malalta. I la resta dels països europeus no tenim aquesta possibilitat malgrat que, aquí, tenim una opinió de la ciutadania absolutament favorable a la despenalització de l’eutanàsia.

Alonso adverteix que la penalització de l’eutanàsia a l’Estat espanyol aboca a les persones que volen morir dignament a la clandestinitat o a l’exili.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat