La Corporació i l’ICS activen una campanya contra l’ús abusiu dels protectors d’estómac

Crida a l’atenció adreçada especialment als pacients de la salut, però també a farmacèutics i a professionals sanitaris, perquè prenguin consciència de la importància de fer un bon ús dels inhibidors de bomba de protons (IBP), els coneguts com a protectors d’estómac. Pels riscos que comporta el sobreconsum. La Corporació de Salut del Maresme i la Selva, de la mà de l’Institut Català de la Salut, ha posat en marxa una campanya específica al territori, on el 70% dels pacients majors de 65 anys en prenen.

Carme Pascual, metgessa de família del CAP de Calella, ha insistit que els protectors com l’omeoprazole són fàrmacs que s’han de prendre quan es tenen unes patologies concretes. O bé, per compensar els efectes dels antiinflamatoris o els anticoagulants.

Malalties com el refluxe, hèrnia de hiat o d’estómac, gent que presenta sangrat gàstric; o si tenim una certa edat i utilitzem certs medicaments que són lesius per l’estómac.

Hi ha la percepció força estesa que els protectors són necessaris quan s’ingereixen molts altres medicaments, siguin quins siguin. Estaríem llavors parlant de sobreconsum, que també es dona quan es fa per un temps molt prolongat.

Existeix la falsa creença que si prens molts medicaments t’has de prendre un protector perquè no et facin mal. Només seria en el cas que prenguéssis certs medicaments com els antiinflamatoris o anticoagulants, per exemple (…) Hi ha gent que quan li prescrius l’antibiòtic et demanen l’omeoprazol per protegir l’estómac, hi ha aquesta falsa creença.

La doctora insisteix en consultar sempre prèviament al professional de referència, metge o infermera, o també al farmacèutic perquè es dispensen sense prescripció mèdica.

La campanya de conscienciació sobre el bon ús dels protectors que s’ha posat en marxa a l’Alt Maresme i la Selva va justament en aquesta direcció. Es dirigeix als tres grups, apel·lant a la responsabilitat de tots. I és que segons dades del Servei Català de la Salut, prop del 70% dels pacients majors de 65 anys de l’àrea en prenen.

Ja fa temps que estem revisant plans de medicacions i els valorem perquè, arran d’aquestes dades, els professionals hem de prendre consciència com i quan prescribim els medicaments. Hi hem posat fil a l’agulla per donar la informació correcta al pacient.

A tot Catalunya es van dispensar uns 8 milions d’envasos de medicaments prescrits i finançats pel sistema públic, sent l’omeoprazole el segon d’una llista encapçalada pel paracetamol.

La campanya es difón a través de material informatiu als CAPs de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i als de l’ICS que també funcionen a l’àrea. Per les xarxes, a diari es llançaran càpsules de vídeo amb l’etiqueta #PqPrencProtectors?

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *