Amics del Patrimoni demana que el centre cívic de Can Saula es dediqui a les arts

can saula00000000

Amics del Patrimoni ha proposat que el futur centre cívic de Can Saula estigui únicament relacionat amb disciplines artístiques. L’entitat considera que cal tematitzar l’equipament per poder establir així una coherència amb els espais museístics de la casa i les activitats que s’hi desenvolupin com a centre cívic. El plantejament de l’entitat passaria per destinar la planta baixa al museu i les dues plantes superiors de l’edifici per al centre cívic. Això sí, reconeixen que aquesta proposta obligaria a habilitar a Calella un altre equipament on fer les funcions pròpies de centre cívic. En una entrevista al programa La Ciutat, el president de l’entitat ha explicat que finalment s’han reunit amb el Patronat de la Fundació Germanes Saula-Palomer i ha celebrat la bona entesa que hi ha ara de totes les parts per donar compliment a les voluntats de les tres germanes.

Amics de Patrimoni matisa així el seu posicionament inicial en contra i accepta, ara, que s’hi ubiqui un centre cívic a la casa del número 148 del carrer Església, però amb el condicionat que estigui relacionat només amb disciplines artístiques. Els motius principals d’aquesta proposta diuen que són dos; per poder establir una connexió amb el museu pictòric que s’obrirà a Can Saula; i perquè “no és un edifici prou gran per poder encabir totes les funcions pròpies d’un centre cívic”.

Aquest edifici encara que es dediqués només a ser un centre cívic, no hi té prou espai. Ara bé, sí que hi ha espai per un centre cívic temàtic, relacionat amb el que s’hi posa allà dins. El que és impossible és que aquest sigui l’únic centre cívic que hi hagi a Calella i aquí encaixem totes les activitats, les pintures, la casa amb els seus condicionats… Tot això no hi entra, hem de ser realistes.

Des d’Amics del Patrimoni aposten perquè el nou centre cívic se centri en disciplines artístiques on es podrien desenvolupar diferents activitats com tallers de gravat i pintura, de restauració de mobles, d’història de l’art, ceràmica, fotografia o inclús tallers de còmic. La proposta de l’entitat passaria per destinar la planta baixa al museu i les dues plantes superiors de l’edifici per al centre cívic. La primera planta acollint una sala d’exposicions i la segona relacionada amb disciplines artístiques. Gamell ha reconegut que han presentat la proposta a l’equip de Govern.

La resposta de l’equip de Govern és que serà el màxim respectuós amb l’edifici. Però el que nosaltres proposem, no són propostes enfrontades, sinó complementaries. Volem que la planta baixa estigui dedicada al museu segons les voluntats de la Lolín.

El projecte de centre cívic presentat per l’Ajuntament contempla convertir la planta baixa en espais polivalents i habilitar set aules a les dues plantes superiors. L’espai podria obrir-se a finals de l’estiu del 2021.

Xavier Gamell ha revelat que s’ha reunit amb els patrons de la Fundació Germanes Saula-Palomer. Assegura que hi ha ara una total entesa entre totes les parts per donar compliment a les darreres voluntats de les tres germanes. En aquest sentit, ha exposat la bona predisposició de la fundació per mantenir la totalitat de la col·lecció pictòrica, Humet-Saula, aquí Calella.

Va anar molt bé la reunió que vam tenir. És una llàstima que tinguin la imatge que tenen. Es van comprometre amb el que més ens preocupava les pintures. Tenim la seguretat que totes les pintures es queden a Calella i formaran part de la pinacoteca.

La col·lecció està formada per un conjunt d’unes 900 obres principalment de pintures d’artistes catalans del segle XIX. Es calcula que té un valor aproximat de 300.000 euros.

Recordem que l’entitat va demanar tot just fa un mes poder fer una lectura notarial del testament per conèixer en detall en quins termes s’hauria de fer la donació de Can Saula i com s’hauria de conservar.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat