Calella exposarà els millors gravats de Francisco de Goya

Captura de 2016-06-09 18:37:42

Aquest dissabte s’inaugura a Calella l’exposició «Capritxos de Goya, una visió de la societat», organitzada per l’Ajuntament de Calella amb la col·laboració de Palau Antiguitats.

G01794-1 61A la mostra, que s’inaugurarà a les set del vespre a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament Vell, s’hi podran veure els 80 gravats que va fer Francisco de Goya i Lucientes i que formen part de la sèrie dels Capritxos. Albert Martí Palau, de Palau Antiguitats, ha destacat les principals obres que es podran veure a Calella. “Hi ha ben bé els 80 capritxos, on hi ha des de l’Auto-retrat fins a «el sueño de la razón produce monstruos», el «volavérunt» on surt retratada la Duquesa de Alba, i alguns tan emblemàtics com «hilan Delgado» que són els de les parques. Surt tot l’ideari i els temes de Goya, des dels «duendecillos» -que en diríem follets- fins a les bruixes, les prostitutes, les alcavotes, els nobles, la Inquisició, o sigui tot el món de finals del segle XVIII, principis del XIX vist per una persona il·lustrada que critica d’una manera absolutament precisa i quirúrgica una societat en la qual no estava d’acord“.

G00602Goya va fer gravats en sèries de «caprichos», «desastres», «disparates» i «tauromaquia». Es considera que els Capritxos de Goya van marca el final de l’antic règim i el començament de la modernitat. Albert Martí: “És on trobem la maduresa de Goya com a gravador, el moment culminant en el treball de l’aiguafort, sobretot, combinat amb l’aiguatinta. Plàsticament i compositivament són composicions d’una maduresa ja total, penseu que això ho fa cap al 1799. I després sobretot a nivell temàtic són una autèntica revolució“.

Francisco de Goya és considerat un dels grans mestres del gravat de la història.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *