Creix la preocupació per l’impacte de la sequera al Parc Dalmau

Pati de l’Ós (Imatge d’arxiu)

L’arbrat del Parc Dalmau està patint molt directament l’actual crisi hídrica, sense previsió que la situació de sequera que assola a tot el país pugui donar un tomb a curt termini. La falta d’aigua continua debilitant els exemplars de pins i alzines i queden exposats a patir plagues especialment virulentes com la de l’escarabat tomicus, que va ser devastador per a molts boscos durant el 2016. Aquesta és una de les principals preocupacions que expressa l’entitat de voluntariat mediambiental Amics del Parc Dalmau, que realitza tasques a l’entorn natural de Calella gràcie al conveni amb l’Ajuntament que s’acaba de renovar per als pròxims 4 anys.

Francesc Clarà, president d’Amics del Parc Dalmau, adverteix que la situació dels arbres que conformen el bosc mediterrani de l’espai verd de Calella és molt delicada. Que la falta de pluges els porta a haver de talar pins i alzines per evitar que s’hi escampi la plaga de l’escarabat tomicus, que ataca els exemplars més delibilitats.

Ens fa por és que torni a aparèixer la plaga de l’escarabat tomicus, que ja vam patir el 2016. Els arbres moribunds els hem de tallar perquè no es propagui. I poca cosa més, perquè per les restriccions per sequera hem de regar amb garrafes d’aigua i no amb la manguera.

L’altre efecte de la sequera, és la presència continuada de senglars, que aprofiten les nits per baixar a zones urbanitzades buscant aliments que no troben a l’entorn que els és propi. No és la primera vegada que Amics del Parc Dalmau parla de les destrosses que hi fan.

Arriben ben bé fins al Pati de l’Ós. El dissabte o entre setmana veiem que han burxat i aixecat la terra, que ho fan amb el morro per buscar cucs o arrels. Quan hi anem el dissabte o els caps de setmana veiem que hi ha zones especialment fetes malbé.

L’entitat de voluntariat mediambiental i l’Ajuntament de Calella acaben de renovar el conveni de col·laboració que els vincularà per quatre anys més. Amics del Parc Dalmau s’encarrega de fer-hi tasques de manteniment i conservació, i per això darrerament ha rebut una aportació anual de 2.000 euros que reinverteix a l’espai verd amb la compra d’estris i material.

En la reunió amb l’alcalde es va parlar del projecte pendent per recuperar la bassa de la pedrera. Segons Clarà, hi ha el compromís que sigui una realitat el 2024.

L’alcalde va comentar-nos que aviat començaran les obres de renovació de la bassa de la pedrera del Parc Dalmau, no va concretar les dates, però sí que l’any vinent estarà acabada (…) Serà una bassa naturalitzada. Això vol dir que es regenerarà per ella mateixa sense necessitat d’utilitzar productes químics.

Amics del Parc Dalmau valora molt positivament l’experiència de mentoria que van fer amb els joves migrats no acompanyats, el 2019, i espera tancar en breu un acord amb la Fundació Molí d’en Puigvert de Palafolls per treballar amb els seus usuaris, persones que pateixen transtorns mentals.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *