Crida del Banc de Sang per remuntar les reserves dels grups 0- i A-

Imatge d'arxiu

Els donants del tipus de sang 0- (zero negatiu) són els més buscats: primer perquè són molt pocs (només el 7% de la població) i perquè poden donar sang a tothom. Per això s’anomenen donants universals. Al Banc de Sang i Teixits de Catalunya, avui dijous 25 d’octubre, només hi ha reserves per 2 dies. El nivell és també baix en el tipus A-. És per això que l’organisme ha fet una crida a les xarxes socials per informar a la ciutadania i demanar la col·laboració de tots.

El Banc de Sang i Teixits de Catalunya serà aquests dies al Maresme fent campanyes de donació de sang: demà a Montgat i diumenge al CAP de Sant Iscle de Vallalta i a Dosrius. A més, cada dia es pot anar a l’Hospital de Mataró, que és un dels centres amb espais de donació que hi ha a Catalunya.

Aquests dies, l’organisme fa una crida especialment als donants universals, els que tenen el grup sanguini 0-. Aquest tipus es pot transfondre a qualsevol receptor, però les persones amb 0- només en poden rebre d’una altre igual que elles.

A Catalunya hi ha 400.000 persones que són donants universals, però només 20.000 són col·laboradors habituals amb el Banc de Sang i Teixits de Catalunya, que en els darrers mesos ha fet una campanya específica per captar-los.

La crida també se centra en aquests dies, vigília del pont de Tots Sants, en rebre l’ajut dels donants del tipus A-. També les reserves d’aquest grup són especialment baixes.

La primera vegada que un usuari dona sang s’ha d’identificar amb el DNI o un document oficial d’identificació. Els usuaris registrats només han de portar el carnet de donant.

Cal tenir entre 18 i 70 anys, i pesar més de 50 quilos. Els homes poden donar sang fins a 4 vegades l’any, en canvi les dones només 3 vegades. Entre donacions ha de passar un mínim de 2 mesos.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *