El bisbe de Girona parla a LA CIUTAT abans de la seva primera visita a Calella

Foto: Agència Flama

LA CIUTAT ha entrevistat aquest matí al bisbe de Girona, fra Octavi Vilà, que diumenge 16 de juny presidirà l’ofici de festa major a la Parròquia de Santa Maria i Sant Nicolau, en la seva primera visita oficial a Calella des que va ser ordenat, l’abril passat. Avui ha donat context al missatge que enviava a Ràdio Calella TV hores després que s’anunciés el seu nom com a successor de Francesc Pardo, quan es complien dos anys d’ençà de la seva mort. Llavors va dir que una entrevista prèvia amb el responsable de comunicació de la diòcesi, Xavier Roca, va ser decisiva en la seva presa de decisió.

Fra Octavi Vilà ha revelat que durant els dies de reflexió que es va prendre després de rebre la proposta del nunci papal, a principis de febrer, va trobar per Internet l’entrevista que el responsable de comunicació de la diòcesi va concedir a Ràdio Calella TV justament per parlar sobre el període de dos anys en què s’estava allargant el relleu a monsenyor Francesc Pardo, mort l’abril del 2022.

Aquells dies buscava per Internet, com fem tots, informació sobre la diòcesi de Girona i per casualitat em va aparèixer l’entrevista. A la part final, quan preguntàveu insistentment si sabia alguna cosa, quan arribaria el nou bisbe, no ho podia saber perquè tampoc jo ho sabia, va afegir una frase que em va impactar: “Si a algú ja li han comunicat, que pensi en nosaltres, i contesti afirmativament”. Em va ajudar en el procés de discerniment.

Fra Octavi Vilà va fer consultes amb l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planelles, i el seu director espiritual, conscient – ha dit – de la trascendència de la seva decisió pel compromís que implicava l’acceptació de la proposta del Papa Francesc.

El bisbe de Girona ha mostrat la seva preocupació per la crisi de valors per la qual atravessa la societat actual, i durant l’entrevista també s’ha pronunciat sobre les informacions publicades per dues importants capçaleres italianes – Il Corriere della Sera i Repubblica – que expliquen que en una reunió a porta tancada amb uns 200 sacerdots de la diòcesi de Roma durant la qual es va posar sobre la taula la possible entrada als seminaris de persones homosexuals. Segons les cròniques, el Papa hauria tornat a fer servir l’expressió frociaggine, un terme despectiu per referir-se als homosexuals i hauria assegurat que “els gais són bons nois, però amb aquesta tendència millor que no hi entrin”. Fra Octavi Vilà ha assenyalat que no va ser cap intervenció formal ni cap document oficial i que, en tot cas, caldria escoltar el conjunt del missatge. “Sempre s’ha pronunciat de manera respectuosa cap a totes les persones”, ha dit el bisbe de Girona, qui apunta a una possible filtració interessada.

S’hauria d’haver escoltat el conjunt del que deia el Papa Francesc, en quin sentit ho deia; i en alguna crònica he llegit que va fer servir una expressió pel poc domini de la llengua, pejorativa, que no era la seva intenció perquè anteriorment s’havia pronunciat de manera respectuosa cap a totes les persones (…) Potser alguna d’aquestes filtracions és intencionada per fer-lo quedar en evidència, no sé si és el cas. En alguns moments també s’ha produït.

Per cert, que el bisbe de Girona visitarà Calella per primera vegada i serà amb motiu de la festa major de Sant Quirze i Santa Julita, convidat per la parròquia. Mai abans ha estat aquí.

A continuació, podeu recuperar íntegrament l’entrevista al bisbe de Girona, fra Octavi Vilà:

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.