La nova mascota de moda a les llars: els burros en miniatura

coral. (6)

Una nova moda importada dels Estats Units s’estan obrint pas amb força a Europa: són els burros en miniatura. Una raça d’ases que no creix més de 80 centímetres i que es diferencia del burro comú perquè no se li marca l’esquelet i té les orelles i el cap molt proporcionats. La raça originària de les illes del Mediterrani es va exportar als Estats Units fa anys, on es va popularitzar. A Amèrica ja fa anys que és una mascota més a les llars i ara aquí s’està convertint en una realitat emergent. A l’Estat espanyol només hi ha tres criadors d’aquesta raça i un el trobem justament Arenys de Munt, és la burrada de Can Ferrer. El seu propietari, Jordi Matas, ha passat aquest matí pel programa La Ciutat i diu que cada vegada hi ha més demanda. Els compren com a mascotes però també per desbrossar camps i jardins.

En Jordi Matas és el gerent d’aquest criador. Va començar aquesta aventura fa 13 anys, tot i que explica que l’afició li ve de més petit, quan el seu pare li va regalar un exemplar del burro americà. De mica en mica, amb el pas dels anys Matas va decidir fer de la seva passió el seu negoci. Aquí Espanya va ser un dels primers a criar burros en miniatura tot i que als Estats Units ja està del tot popularitzat.

Són burros miniatura americans, ja fa anys que els americans els tenen com a mascotes en els jardins o dins les cases, i de mica en mica aquesta moda està venint cap aquí.

A les instal·lacions de Can Ferrer a la riera de Sobirans conviuen actualment una desena d’exemplars que crien entre uns 7 i 8 burrets l’any. Matas explica que aquesta raça no creix més de 80 centímetres, que és molt dòcil i que pot viure fins als 45 anys.

Fan la mida d’un gos gran. Aquests burrets poden fer entre 70 cm i 80 cm. Quan neixen són molt més petits i durant el primer any és quan fan el creixement. Amèrica ara han aconseguit que la mida sigui d’entre 60 – 70 cm, aquí a Europa són més grans.

El seu preu oscil·la entre els 2.000 i els 3.000 euros, la mida és la que marca la diferència; com més petit, més car.

El preu va per centímetre. Com més petit et surt, més car serà. Un burro mascle ronda els 3.000 euros. Els donem castrats perquè no els facin criar. Són burros amb un pedregui americà que no es poden ajuntar amb altres especies, llavors per evitar invents els donem castrats.

La clientela li ha vingut de diferents punts, però té un clar target; el mercat francès. Ara bé, qui vulgui un exemplar d’aquest animaló haurà de ser pacient perquè l’embaràs de la burra és un dels més llargs i ja n’hi ha llista d’espera.

He venut molts a França, Portugal, Canàries, Mallorca… per aquí a prop he venut uns 10, però molts se’n van a França. Ara mateix tinc una llista d’espera de 3 persones. Quan pareixi la primera mare li ensenyarem, si li agrada haurà d’esperar cinc mesos que són els que el burret ha d’estar amb la mare i ja li donarem. Si no li agrada, haurà d’esperar al següent part.

L’última en tenir un dels burrets d’aquesta finca arenyenca ha estat la filla de la Duquesa de Alba, Eugenia Martínez de Irujo, qui al passat agost se’n va endur un exemplar que ha batejat com a Benjamin.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *