La pesca esportiva, la gran amenaça pel corb marí emplomallat

La costa catalana concentra el número més elevat d’exemplars de corb marí emplomallat de l’Europa continental. La majoria d’aquestes aus es troben a Calella, on hi ha una colònia de més de 200 exemplars. Es considera un dels dormitoris més grans de la Mediterrània, ja que es tracta d’una espècie en perill d’extinció. Està catalogada com a vulnerable i darrerament ha tornat a experimentar un declivi acusat. Les principals causes són la mort accidental en art de pesca, el vessament d’hidrocarburs, la sobrepesca dels peixos presa i les molèsties causades per les embarcacions d’oci a les seves àrees de cria i alimentació. De tots aquests factors externs, el que més preocupa als ornitòlegs és l’afectació de la pesca recreativa i és per això que l’Ajuntament de Calella, amb l’objectiu de preservar l’espècie, ha prohibit aquesta activitat a la zona de les roques.

La zona de les roques és un dels dormitoris més grans de la Mediterrània del corb marí emplomallat. Una espècie que fa anys que es troba en perill d’extinció i amb amenaces de factors externs, com la pesca recreativa o la sobrepoblació a l’estiu de les platges. Segons l’investigador del grup de biologia de la UdG, Carles Tobella, prohibint la pesca a la zona de les roques l’Ajuntament de Calella ha fet un gran pas per preservar l’espècie.

Té diversos factors que el posen en perill. Un d’ells és la interacció amb la pesca recreativa, altres que es poden enganxar amb xarxes de pesca tradicional, i la sobrefreqüentacio de gossos i turistes a les platges. El que estem intentant treballar és l’afectació més gran que té aquí Calella que és la interacció amb la pesca recreativa.

Segons Tobella des del 2018 han detectat que un 15% dels exemplars de la colònia de Calella ha tingut interaccions amb elements de la pesca recreativa.

El problema el vam detectar ja fa uns anys. Un estudi del 2018 determinava que un 15% de la colònia mostrava interacció amb elements de la pesca recreativa. Ja sigui perquè ens els trobàvem morts amb hams a l’estómac o ja sigui perquè veiem que teníem ferides produïdes pels hams.

El corb marí emplomallat és més petit i esvelt que el corb marí gros. Pot arribar a mesurar entre 65-80 cm de longitud i entre 90 i 105 cm d’envergadura alar. Els individus més grans poden arribar a pesar una mica més de 2 kg. La seva alimentació està basada en peixos de mida petita, com els sonsos, encara que també poden menjar crustacis.

 Recupera l’entrevista a Carles Tobella:

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *