La Plataforma posa en coneixement de Cultura el possible enderroc de la façana modernista

Una nova veu se suma a la crida iniciada per Amics del Patrimoni Històric perquè es conservi la façana modernista de la casa del carrer Església. És la Plataforma per la dignificació de la Vil·la Romana de Calella, que coincideix amb la importància de preservar-la i posar-la en valor, i per això ha mogut fitxa trucant a la porta del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El portaveu de l’entitat, Joan Juhé, ha explicat a Ràdio Calella TV que van adreçar un escrit a l’autoritat en matèria de patrimoni cultural exposant la possibilitat que la reforma de l’edifici s’emporti també la paret frontal, on hi ha elements arquitectònics d’estil modernista. Es va registrar farà 10 dies i no n’han rebut resposta.

Juhé afirma que Cultura té la potestat d’aturar l’enderroc si considera que preval la conservació de la façana d’aquest edifici de principis del segle XX, fins i tot encara que no estigui catalogada.

Esperem que la negociació doni fruïts, però hem tingut la iniciativa d’entrar una instància al Departament de Cultura per avisar-los de la situació. En última instància, té la possibilitat d’aturar-ho si considera que té prou valor. Pot aturar-ho.

La reforma de la casa del número 81 del carrer Església avança sense novetats respecte la decisió que ha pogut prendre la propietat sobre l’enderroc de la façana. Ara mateix s’està treballant a l’interior, mentre que la paret continua en peu i, hores d’ara, intacte.

Des de la Plataforma per la dignificació de la Vil·la Romana de Calella se celebra que s’estengui la consciència social sobre la importància de conservar el patrimoni cultural. Una reivindicació que dona sentit a l’entitat, nascuda amb l’objectiu de posar en valor el conjunt arqueològic del Roser.

En aquest moment, amb la construcció del supermercat Aldi en marxa i tancat el projecte de museïtzació de les ruïnes romanes que hi ha al sector, dirigeix els seus esforços al subsòl de l’aparcament de l’hospital. És l’espai previst per a l’ampliació de les instal·lacions sanitàries. Contemplant que la campanya electoral està a la cantonada, la Plataforma ha demanat reunir-se amb tots els partits polítics locals per aconseguir el seu compromís amb la realització d’un estudi que permeti conèixer amb precisió l’abast i el contingut del jaciment romà.

Si hi ha voluntat real de conservar el que queda, el primer que s’ha de fer és tenir-ne una visió global. Sinó ens tornarem a trobar amb restes que s’aniran fragmentant. Per això demanem que es faci l’estudi geofísic global sobre el conjunt monumental.

Això enllaçaria amb la proposta defensada d’inici per la Plataforma perquè el jaciment del Roser-Mujal es destaqui com a element d’interès turístic creant, a partir d’ell, un recorregut patrimonial que serveixi per explicar l’evolució històrica de Calella.

Per exemple, si vas a Vic, allà pots seguir un itinerari del patrimoni local. La idea és fer el mateix aquí a Calella, però per això caldria tenir un eix central i donar valor a elements icònics, a partir dels quals conèixer la història de la ciutat.

Joan Juhé ha explicat que la proposta de reunió s’ha tramès a tots els partits polítics municipals, confiant que sigui ben rebuda i es puguin anar agendant en els propers mesos, abans de les eleccions municipals.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *