La Roca Grossa es mou uns 13 centímetres anuals direcció Sant Pol de Mar

roca grossa 4

Ho confirma un estudi de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, que analitza els canvis geològics provocats pels moviments de les plaques tectòniques a les zones litorals. La que sustenta la Roca Grossa de Calella està patint un moviment lent cap al sud que podria situar-la dins el terme municipal de Sant Pol de Mar en un període aproximat de 70 anys. Tampoc es descarta que pugui produir-se un petit despreniment de roca que n’alteraria la volumetria.

Marc Tudela, geòleg calellenc i membre l’Institut Cartogràfic i Geogràfic de Catalunya, ha explicat els motius del desplaçament de la Roca Grossa.

“Teníem localitzada una placa tectònica a aquella zona des de fa temps, el que passa que sempre havia estat quieta, però en els últims anys, sense saber encara el perquè, s’ha començat a desplaçar en aquesta direcció”.

Tot i que la Roca Grossa és molt resistent, des de l’ICGC no descarten que amb el pas del temps i a causa dels moviments pugui acabar patint algun petit despreniment.

“Tot i que la Roca Grossa està feta de granit i és una roca molt resistent, amb aquesta velocitat pot causa microsismes que poden fer que al llarg del temps acabar fracturant la roca i amb l’acció de les onades pot haver, fins i tot, algun petit despreniment”.

Marc Tudela ha advertit que si res frena aquest moviment, en uns 70 anys, cap al 2080, un dels elements típics del nostre paisatge litoral deixarà el terme municipal de Calella per integrar-se al de Sant Pol de Mar. Precisament, des de la població veïna es refereixen a la nostra Roca Grossa com la Cabra.

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat