L’Audiència de Barcelona atura la reobertura del cas Jubany

L’Audiència de Barcelona ha decretat cas tancat. No es podrà seguir investigant l’assassinat de fa 20 anys de la bibliotecària de Sentmenat, Helena Jubany. Els tres magistrats discrepen del jutge de Sabadell que havia reobert el cas el juliol de l’any passat. Consideren que és “inútil” investigar proves que ja es van desestimar en el seu moment. L’Audiència ha pres la decisió per unanimitat i ha argumentat que els indicis tenen “insuficiència culpabilística”. Precisament, divendres passat, davant del jutjat de Sabadell, nous testimonis van assegurar que el principal sospitós, Santi Laiglesia, vivia a l’edifici on es va trobar morta Jubany, però els magistrats no ho han tingut en compte.

La família de l’Helena Jubany ha rebut la notícia com un gerro d’aigua freda. En una entrevista al programa La Ciutat, el germà de l’Helena Jubany, Joan Jubany, ha qualificat “d’injusta” la revocació de l’obertura del cas i ha retret a l’administració que impedeixi investigar un assassinat.

No ens ho esperàvem per res, ha estat una galleda d’aigua freda. Quan creiem que el sistema finalment es posaria a resoldre el crim ho atura tot. No ho entenem i no hi ha dret. No s’entén com l’administració de justícia es nega a què s’investigui un crim.

Jubany també ha criticat que l’Audiència de Barcelona no hagi tingut ni tan sols en compte les diligències practicades els darrers mesos als jutjats de Sabadell i només es basi en les proves presentades per la reobertura del cas. Jubany ha assegurat que els magistrats de l’Audiència que ni tan sols han demanat el sumari al jutge.

El cas es va reobrir el juliol amb testimonis que posaven al punt de mira Santi Laiglesia, la parella de l’única detinguda per aquest cas i que va es va suïcidar a la presó abans de ser jutjada. L’advocat de Laiglesia havia demanat al jutge de Sabadell que tanqués el cas, però s’hi va negar. Després es va elevar el recurs a l’Audiència que li ha donat la raó. 

Cada cop que hi ha hagut motius o hem estat prop d’inculpar a Santi Laiglesia, apareix una mà fosca que decideix arxivar el cas i que no permet que es continua investigant. Té impunitat també perquè hi ha molta gent de Sabadell que està callant.

Helena Jubany va morir la matinada del 2 de desembre del 2001, dos dies després d’haver desaparegut. El seu cos el van trobar en un celobert de l’edifici on vivia Careta. El cas es va arxivar el 2005, i família feia anys que reclamava que es continués investigant judicialment, però no ho va aconseguir fins després de l’emissió, fa gairebé un any, de dos capítols de la sèrie “Crims” sobre les circumstàncies de l’assassinat. Aquest 2021 el crim prescriurà per a les persones que no hagin estat mai investigades.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *