“L’embaràs és el millor moment per deixar de fumar”

La ginecòloga Cristina Zarzoso, del Centre Mèdic Creu Groga, diu que la majoria de dones fumadores que es queden embarassades no deixen el tabac, i que els efectes de la nicotina i de la combustió de les cigarretes tenen un efecte més directe i negatiu sobre l’embrió durant les primeres dotze setmanes de gestació. En una entrevista a l’Info Vespre, Zarzoso ha apuntat algunes de les complicacions que el tabac pot provocar en la dona i en el fetus, fins i tot després del part i durant el procés de lactància.

Tot i conèixer els riscos de fumar, la majoria de dones no deixa el tabac quan es queden embarassades. Poden reduir-ne el consum o fins i tot provar-ho, però no totes aconsegueixen prendre la decisió, seguir-la i abandonar l’hàbit. Ho ha dit la ginecòloga Cristina Zarzoso, del Centre Mèdic Creu Groga, qui opina que la confirmació d’esperar un fill o filla hauria de ser el millor pretext per aparcar el tabac.

“Tant per la dona com per la salut del nounat que s’està formant. El pitjor moment de fumar és a l’inici, durant les primeres 12 setmanes, quan les dones encara no ho saben i té lloc l’embriogènesi”, ha assegurat la ginecòloga.

En el primer trimestre de gestació, comencen a desenvolupar-se el òrgans i algunes parts de l’embrió. Els efectes negatius de la nicotina, el component tòxic del tabac, i de la combustió de les cigarretes es pot allargar durant la resta de l’embaràs i fins i tot després del part.

“L’exposició a la nicotina i als carcinògens de la combustió del tabac actuen en el procés d’embaràs, al part i també al nounat; provocant complicacions com avortaments espontanis, retràs de creixement, que hi hagi un part prematur o un baix pes al néixer. També que hi pugui haver una mort fetal tardana, una mort sobtada en el primer any de vida, i durant la infància més malalties respiracions respiratòries, otitis o infeccions”, ha indicat Zarzoso, qui assegura que aquesta informació es trasllada a totes les dones que en les visites admeten ser fumadores.

I recalca el fet que durant la lactància encara es poden transmetre els tòxics al nadó, perquè sovint després del part és quan les dones creuen que poden reprendre l’hàbit sense conseqüències.

Aconsella demanar ajuda mèdica i psicològica, si és necessari, per aconseguir deixar el tabac, que és el que recomanen tots els professionals de la salut a dones gestants i a qualsevol persona. En aquest cas concret, la ginecòloga explica que poden recórrer a tractaments complementaris com els pegats, però sempre amb un seguiment exhaustiu. “El nivell de nicotina és més baix que l’habitual de les cigarretes i, en aquest sentit, es millora l’exposició als milers de carcinògens que provoca la combustió de la cigarreta. Això es beneficiós, però no treu que la nicotina continua present al fetus, al líquid amniòtic i a la llet materna”, ha afegit.

Els fumadors passius, entre els quals hi podem incloure els embrions i fetus, han centrat la campanya que enguany han posat en marxa l’Ajuntament de Calella i la Corporació de Salut del Maresme i la Selva amb motiu del Dia Mundial Sense Fum, que s’ha commemorat aquest dimarts 31 de maig.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *