L’enllumenat de Mataró, un cas proper de polítiques amb perspectiva de gènere

Incorporar la perspectiva de gènere en les polítiques públiques és una tendència a l’alça i hi ha iniciatives innovadores ben a prop d’aquí. Per exemple, a Mataró, on s’hi està duent a terme un projecte liderat per l’àrea d’Igualtat i Diversitat Ciutadana i participat pels veïns i veïnes amb l’objectiu de combatre la inseguretat que genera la foscor quan anem pel carrer, especialment les dones. Es tracta de reforçar l’enllumenat públic en zones que estan poc il·luminades. I aquestes es decideixen mitjançant marxes exploratòries que de moment s’han fet al centre i al Polígon Pla d’En Boet, on s’hi concentra l’oci nocturn de la capital del Maresme.

Una intervenció que pot semblar senzilla com ara reforçar la il·luminació dels carrers ajuda a augmentar la sensació de seguretat que tenen les dones quan surten de nit. Vagin soles o acompanyades. Per això, l’Ajuntament de Mataró ha posat en marxa una iniciativa força innovadora que consisteix en què la pròpia ciutadania localitzi les zones fosques. Ho explica la cap del servei d’Igualtat i Nova Ciutadania del consistori mataroní, Montse Balaguer.

La proposta neix del Pla d’Igualtat per a la Ciutadania, les entitats i serveis municipals identificaven que una de les necessitats de la ciutat era dissenyar-la amb perspectiva de gènere. Aprofitant que calia de revisar l’enllumenat públic, es va acordar fer unes marxes exploratòries perquè la ciutadania expliqués quina era la seva percepció de seguretat i com es podia millorar, justament per incrementar la sensació de seguretat quan transites de nit per la ciutat.

Primera marxa exploratòria per millorar l'enllumenat de Mataró

Primera marxa exploratòria per millorar l’enllumenat de Mataró

Les marxes exploratòries es van iniciar abans de la pandèmia a tot el que és la zona centre de la Riera i al Polígon Pla d’En Boet, on hi ha la majoria de bars i discoteques del municipi i hi ha molta concurrència a les nits de festa. El pròxim mes de gener es reprendran amb sortides per diferents barris: Cirera, Rocafonda, La Llàntia…

S’hi convida a dones de totes les edats i també hi participen homes. Els hi acompanyen els tècnics municipals que s’encarreguen de l’enllumenat públic, que reben la llista dels punts on cal solucionar el dèficit de llum.

Tot l’enllumenat de la ciutat es revisa de forma periòdica. Aprofitem aquestes zones per fer-ho de forma participada i amb perspectiva de gènere.

La cap del servei d’Igualtat i Nova Ciutadania de Mataró subratlla que les marxes tenen un valor afegit, i és que al final també s’acaba revisant l’estat d’altres elements de l’urbanisme municipal.

A les marxes identificàvem les zones que quedaven més fosques o on la il·luminació es podia reforçar, i com a valor afegit, qüestions d’accessibilitat. Per exemple, forats a les voreres, paranys a la via pública que dificultaven el pas de persones amb dificultats de mobilitat o que porten cotxets de nadons…

Mataró comparteix aquest projecte de política amb perspectiva de gènere coincidint amb la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les dones. La temàtica d’enguany és com aquest tipus de violència afecta a les persones amb capacitats diverses. La doctora en Pedagogia i membre de CarNet i del Foro de Vida Independent i Diversitat Funcional, Asun Pié, va oferir ahir una conferència en el marc dels actes del 25-N a Mataró.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *