L’equip del Bisbe, quart a la Lliga de Debat escolar dels Països Catalans

Cinc estudiants de segon de batxillerat de l’institut Bisbe Sivilla han arribat a la fase final de la Lliga de Debat de la Xarxa Vives que es va celebrar la setmana passada a la Universitat de València. Han assolit quedar quarts d’entre els 15 centres que participen dels Països Catalans, després de tres dies intensos de debats entorn del tema “Cal regular les xarxes socials per combatre la desinformació?”. Els alumnes calellencs van passar ahir pel programa Ona Maresme per valorar la seva experiència.

Del 22 al 24 de març, un centenar d’alumnes provinents de 15 centres escolars van participar en aquesta competició d’oratòria, que cerca potenciar l’ús de la paraula, el diàleg i l’intercanvi d’idees en llengua catalana. La fase final de la competició és la culminació d’un llarg recorregut celebrat durant tot el curs acadèmic, en què han participat 5.000 estudiants de 196 centres d’ensenyament de Catalunya, País Valencià i Andorra. L‘Èlia Casanovas, en Lluc Rebagliatto, la Janna Rey, la Clàudia Rodríguez i en Nico Frey són els alumnes que van competir per l’institut Bisbe Sivilla en representació de la Universitat Internacional de Catalunya. No van arribar a la final, però sí que fan una valoració molt positiva després d’assolir la quarta posició.

L’experiència va ser increïble. Després, quedar quarts no està malament, però ens quedem amb l’experiència. Va ser molt diferent del que estem acostumats a fer, que és més acadèmic, escrit… Allà era posar-te a prova i buscar les teves pròpies facultats. Va ser una experiència molt enriquidora, surt de la rutina de la qual estem acostumats. Si quatre dels cinc que estem aquí, volem participar l’any vinent a la lliga universitària és molt bon senyal.

A partir del tema proposat per a l’edició d’enguany “Cal regular les xarxes socials per combatre la desinformació?”, l’alumnat participant va haver de defensar tant la posició favorable com la contrària en els diferents debats entre els equips, que tenien una durada màxima de 32 minuts cadascun. El jurat de la competició, format per professionals experts de diversos camps de coneixement, va tenir en compte diferents criteris com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena.

El debat té una estructura que és la introducció, on s’introdueix el tema, després les refutacions on s’intervé més, es fan preguntes i és on desenvolupes els arguments que portes preparats, i finalment les conclusions que és on fas un recull del debat. Es comença amb una fase local i qui guanya doncs arriba a les eliminatòries que en aquest cas eren a València.

Lliga de Debat és una competició on diversos equips d’estudiants de 4t d’ESO i batxillerat d’arreu de Catalunya debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat. L’objectiu és fomentar l’ús de la paraula entre els estudiants, sota el format d’un enfrontament dialèctic entre diversos equips, on han de defensar una posició a favor o en contra.

Les finals d’aquesta lliga es van celebrar la setmana passada a València. , L’equip de l’IES Misteri d’Elx, representant de la Universitat Miguel Hernández, va ser el guanyador de la nova edició.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *