L’ermita de Sant Andreu recupera l’Aplec, amb ballada de sardanes inclosa

Tothom està convidat a la inauguració de la primera fase del projecte de restauració de l’ermita de Sant Andreu de l’Arboceda, aquest dissabte 27 de novembre. S’obriran les portes del temple i de la sala annexa, pensada com a refugi per a grups escoltes, i es podrà veure amb imatges de la intervenció que s’hi ha fet amb l’impuls dels Amics Escoltes del Montnegre, l’entitat calellenca que és propietària de la finca ubicada dins el terme municipal de Pineda de Mar. Tot plegat es vesteix d’Aplec, amb la idea romàntica de recuperar la tradició de les antigues trobades dels habitants de la rodalia, i s’arrodonirà amb una ballada de sardanes. S’ha organitzat una pujada a peu des de la Parròquia de Calella, a les nou del matí; però els actes començaran al migdia amb la presència destacada del Bisbe de Girona, monsenyor Francesc Pardo, del rector de la Parròquia de Calella, mossèn Cinto Busquet, i de l’escolapi calellenc, Aniol Noguera.

Punt de trobada: Parròquia de Calella. Hora de sortida: les nou del matí. Joan Ferrer serà l’encarregat de guiar la pujada a peu per assistir a l’Aplec de Sant Andreu. S’anirà per la Riera Capaspre, el Camí dels Escoltes, Ca l’Estol, Corredor de les Guilles fins al Collet de Sant Andreu. Un passeig de 6 quilòmetres fins arribar a l’ermita, on a les dotze del migdia començaran els actes que s’hi han preparat.

El president d’Amics Escoltes del Montnegre, Pere Badalló, explica que la intenció és fer un tastet del que es vol que sigui l’ermita: un espai amb vida i un punt de trobada.

Els Aplecs servien per connectar gent de diferents indrets. Per exemple, si Sant Andreu era punt de trobada de diferents masos de la rodalia, possiblement només es veien en aquestes diades. Tenen aquest efecte social i dinamitzador de la societat rural de l’època. I això és el que volem recuperar amb l’ermita, un espai comú de tots.

L’Aplec començarà amb la celebració litúrgica oficiada pel Bisbe de Girona, el rector de la Parròquia de Calella i l’escolapi calellenc, Aniol Noguera, que a més és membre d’Amics Escoltes del Montnegre i s’encarregarà de fer una aproximació històrica sobre el que van ser els Aplecs de Sant Andreu. Seguidament, una explicació tècnica sobre el projecte de restauració de l’ermita, a càrrec d’Àngel Badalló, també de l’entitat, acompanyada d’imatges recollides durant els últims 8 anys de treballs.

Amb especial il·lusió anuncien també una ballada de sardanes en què sonarà la composició Camí de l’Arboceda de la calellenca Marta Tarridas.

Com que tenim aquesta bona sintonia amb l’Agrupació Sardanista, farem una ballada de sardanes, entre elles “Camí de l’Arboceda”. Si fa anys que no hi s’havia fet cap celebració a l’ermita, m’agradaria saber quants en fa que no s’hi ballen sardanes. Serà un moment històric per recuperar el ball tradicional català en una zona que, quan s’hi feia l’Aplec, se’n celebraven.

Hi haurà un dinar de germanor, d’entrepans, coca i beguda.

Amics Escoltes del Montnegre calcula que l’ermita es va abandonar farà uns 150 anys, deixant de fer-s’hi celebracions litúrgiques. La intenció és que se li torni a conferir caràcter sagrat com a espai vinculat a l’Església però de forma polivalent i amb aires renovats.

Volem que pugui recuperar-se l’espai per a les celebracions litúrgiques però sense oblidar que les esglésies del segle 21 han de ser espais polivalents perquè són molts grans i amb història. Han de ser espais per fer concerts, per collir gent si fa falta… L’Església ha d’obrir portes i finestres, ventilar-ho tot, i que s’hi pugui entrar de manera lliure i compartida.

Amics Escoltes del Montnegre convé que Sant Andreu és una ermita històricament arrelada a la població de Calella, tot i marcar terme entre les poblacions de Sant Cebrià de Vallalta i Pineda de Mar.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *