Pedro Sánchez, investit president

Els partits de Calella amb representació al Congrés dels Diputats pronostiquen una legislatura difícil, en què regnarà la inestabilitat. Avui Pedro Sánchez ha rebut el suport de 7 partits diferents. El PP és un dels 3 partits que hi ha votat en contra. A Calella, Celine Coronil expressa la seva decepció amb el nou govern: “patirem molt els pròxims 4 anys”.

Després de dos dies de ple al Congrés dels Diputats, Pedro Sánchez ha estat reelegit aquest migdia com a president del Govern espanyol en primera volta, per majoria absoluta. El líder del PSOE ha rebut el suport de 179 diputats de 7 partits polítics diferents, i 171 en contra de PP, VOX i Unió del Poble Navarrés.

La investidura arriba en un context en què hi ha una forta pressió de la dreta i extrema dreta, que porta més de deu dies manifestant-se a les portes de la seu del PSOE a Madrid en contra de la llei d’amnistia.

Les mesures de seguretat han estat excepcionals per a una investidura que atorga una majoria al govern superior a l’anterior, com fa notar Pere Tarrés, primer secretari del PSC a Calella:

Avui s’ha conformat una majoria superior a l’anterior. És un projecte de país per a tothom, que és el que ens agradaria tirar endavant per Espanya i tots els seus ciutadans. Estic segur que és un repte per aquesta Espanya plurinacional i plural que realment, particularment, sempre hi he cregut. Espero que ara ho tirem entre tots endavant, com a mínim per les forces progressistes.

Des de Calella En Comú Podem, Sebastián Tejada celebra el pacte, en què Sumar serà al govern. Preveu una legislatura en què es viuran situacions tenses, sobretot entre ERC i Junts, i considera que la llei de l’amnistia era necessària perquè el diàleg torni a funcionar:

Ara tindrem un govern en què el nostre partit, Sumar, estarà amb el PSOE. Serà el govern amb el suport més plural de la història d’Espanya. Això obligarà a negociar moltes coses, veurem escenes molt tenses, amb ERC i Junts trepitjant-se constantment i pressionant constantment a l’executiu quan en realitat s’estaran pressionant entre ells. Era absolutament necessari que tothom pugui reiniciar amb drets plens l’activitat política.

Respecte als partits independentistes, Junts ha jugat un paper clau en aquesta investidura, fins al punt d’arribar a un “acord de mínims”, segons el partit. Des de Junts Calella, el portaveu del grup, Josep Grima, pronostica una legislatura difícil i s’ha referit a la llei d’amnistia no com a la solució al problema, sinó a “una passa més”:

No serà gens fàcil, perquè és evident que no hi ha confiança plena. S’han fet unes passes importants, però nosaltres no ens fiem de l’estat espanyol. [L’amnistia] No és la solució al conflicte, ni de bon tros, però aquesta llei fa valdre és que hi ha hagut aquesta persecució judicial als independentistes. Hi ha una passa més per la resolució del conflicte, però no tot passa per la llei d’amnistia. Nosaltres també parlarem de referèndum i de poder decidir.

En el PP de Calella, Celine Coronil també ha parlat d’una legislatura en què ha lamentat que “patirem molt” i els partits que han pactat amb Sánchez en veuran les conseqüències. Precisament el PP ha sigut un dels organitzadors de diferents protestes en contra de l’amnistia. Però ara mateix, admet Coronil, és gairebé el que menys preocupa, ja que “Pedro Sánchez ha enganyat anteriorment”:

Necessitarà que molts partits de diferents ideologies li votin propostes que ell faci i serà molt complicat governar en aquestes circumstàncies. Estem absolutament en contra [de l’amnistia], però, sincerament, ara mateix és gairebé el que menys ens preocupa perquè estem parlant d’una persona, en aquest cas el nou president, que és una persona que incompleix tot el que diu… Crec que el que farà és enganyar a tots els qui han pactat amb ell i tots els partits que li han donat suport s’adonaran del personatge al qual han votat.

Des d’ERC Calella, el portaveu del partit, Xavier Ponsdomènech també se suma a la voluntat de Junts de parlar d’un referèndum de cara a aquest mandat. El líder d’ERC a Calella, ressalta alguns dels punts que el partit ha acordat amb el PSOE, com és el traspàs de Rodalies: “mentre esvaïm el conflicte polític hem de continuar donant servei a la nació i a la ciutadania, s’ha de fer tot de cop”, expressa:

Esperem que aquest mandat puguem arribar a establir tots els mecanismes per arribar a fer un referèndum legal a Catalunya, que el tema judicial quedi separat del polític, que el traspàs de Rodalies, pactat pels primers mesos de mandat, es faci efectiu i la correcció del greuge econòmic que tan palès ha quedat. Mentre esvaïm tot el conflicte polític hem de continuar gestionant la nació, el país i donant servei a la ciutadania. S’ha de poder fer tot de cop.

Pedro Sánchez prendrà possessió del càrrec demà, divendres. Els nous ministres està previst que s’anunciïn en el transcurs del cap de setmana i prenguin el càrrec el dilluns vinent a la Zarzuela. Dimarts es preveu la primera celebració del Consell de Ministres ordinari amb les cares noves, per tal de donar el tret de sortida a la nova legislatura.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *