Preocupació per l’estat dels boscos del Maresme i l’alta activitat del tomicus

Els episodis continuats de sequera i els efectes del tomicus, l’insecte que arrassa amb els pins del Maresme, han deixat els boscos amb molta massa forestal morta que caldrà treure abans que arribi l’estiu, pel risc de propagació d’incendis que comporta. Des de l’ADF del Maresme s’explica que l’alerta està agreujada per l’aparició d’altres fongs i insectes. Tot plegat, conseqüència del canvi climàtic.

El tècnic forestal i membre de l’ADF del Maresme, Oriol Bassa, ha explicat a Ràdio Calella TV que una important superfície de la zona boscosa del Maresme està morta, sobretot exemplars de pi pinyoner, per culpa de la sequera i l’impacte del tomicus, davant el qual el territori va posar en marxa un Pla d’actuació coordinat entre ajuntaments, Consell Comarcal i Diputació de Barcelona.

Els boscos estan millor que l’any passat perquè el 2018 ha estat el segon any més plujós dels últims cent anys. Els boscos s’han recuperat una mica d’aquesta sequera persistent que portàvem acumulant diversos anys, però d’altra banda hi ha molts boscos amb molt arbrat mort, sobretot pins, a causa d’aquesta sequera i del tomicus, l’insecte autòcton que mata els pins dèbils. Això fa que s’hagi d’actuar per treure tots aquests arbres morts del bosc.

De cara a la campanya d’incendis forestals, des de l’ADF del Maresme l’afronten pensant que l’estiu del 2019 serà molt sec i això obligarà a treure totes les restes mortes perquè actuarien com a combustible en cas que es declari algun foc.

Bassa adverteix, a més, que han aparegut als boscos altres bitxos que agreugen la problemàtica.

Saber si en un bosc de pi pinyer hi ha tomicus o no és tan fàcil com mirar al terra i buscar-ne els brots. Si a la part del tronc hi ha un forat minúscul és que hi ha la femella del tomicus i l’està atacant (…) Però no només tenim insectes als boscos del Maresme. Hi ha uns fongs, del grup dels Ips, que són uns minadors molt similars i que afecten els pins i també l’alzina suerar. Una altra espècia afecta el castanyer.

La solució definitiva a l’actual problemàtica és adaptar els boscos del Maresme a les noves condicions climàtiques. Això passa per reduir la massa forestal i eliminar els exemplars menys resistents.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *