Territori prepara una prova pilot per evitar el pas de porcs senglars

Els accidents de trànsit relacionats amb animals han anat en augment en els últims anys per la proliferació de la població de porcs senglars i la seva presència en entorns urbanitzats. Segons les últimes dades del 2022, a Catalunya van ser els causants de gairebé 1 de cada 3 sinistres. Principalment, porcs senglars, si bé també se’n van registrar per la irrupció de cabirols. Ara, el Departament de Territori està treballant en una prova pilot per evitar que puguin accedir a les vies de mobilitat, sobretot les d’alta capacitat, mitjançant la instal·lació de passos canadencs. Contempla incloure-hi l’enllaç amb la C-32 entre Calella i Pineda de Mar, on ara fa just un any s’hi va produir un sinistre amb resultat de mort.

Territori avança a RCT que preveu portar aquí la prova pilot per reduir l’accidentalitat provocada per la irrupció d’animals, especialment en trams d’accés a les vies d’alta capacitat. Ho farà mitjançant la instal·lació dels anomenats passos canadencs, que eviten que les travessin. Són unes rases transversals al camí d’uns 30 centímetres de profunditat cobertes amb barres metàl·liques.

Font: Paisatges vius

La mesura ja s’ha aplicat en altres punts conflictius per la presència de porcs senglars i cèrvids, i ara mateix està en estudi per implantar-la a l’accés a la C-32 entre Calella i Pineda de Mar, on ara fa just un any s’hi va produir un sinistre amb resultat mortal. Un veí de Mataró de 34 anys, professor de l’Institut Joan Corominas, va perdre la vida després que el cotxe en el que viatjava xoqués contra un altre vehicle per la irrupció d’un porc senglar. Altres tres persones van resultar ferides de diversa consideració. En aquesta mateixa sortida 122, un any abans, un altre accident en les mateixes circumstàncies: tres persones van patir ferides després de la topada entre un cotxe i una moto que van fer maniobres per esquivar el pas d’un grup de tres animals.

Dies després de l’accident mortal, els alcaldes de Calella i Pineda de Mar van adreçar-se conjuntament al Departament de Territori per demanar millores a la via en la línia de reforçar la seguretat del trànsit. A més de revisar els tancaments perimetrals per evitar l’entrada d’animals, Marc Buch i Xavier Amor també assenyalaven la necessitat de millorar-hi la il·luminació i resoldre la connexió amb la carretera N-II, on s’hi considera que hi ha un problema de visibilitat pel gir que hi ha al final de la via on, a més, hi ha senyalitzat un pas per a vianants.

Segons les últimes dades del 2022 a Catalunya, gairebé un de cada tres accidents de trànsit van ser causats per la presència d’animals a les carreteres. En concret, 5.482 accidents en els que hi han implicats porcs senglars i cabirols. La proliferació d’aquests cèrvids també preocupa i molt als pagesos de Calella, que han advertit que cada vegada s’apropen més als camps perquè no troben aigua ni menjar al seu hàbitat habitual i provoquen destrosses que malmeten tota la collita.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *