Un refugi climàtic a l’aire lliure

Com quedarà la Plaça Jaume Marxuach que ja està en obres? Aquesta setmana han començat els treballs del projecte de remodelació aprovat per l’Ajuntament amb la retirada dels arbres que envolten l’espai. Se substituiran per d’altres espècies autòctones i que tenen una millor adaptació a les actuals condicions climàtiques, amb setmanes de calor extrema durant l’estiu, i que permetin oferir grans zones d’ombra on la gent, gran i petita, pugui anar a refugiar-se. De fet, el factor mediambiental i de sostenibilitat és una de les màximes de la intervenció que es preveu enllestir en uns quatre mesos, aproximadament. Al novembre, ha d’estar a punt. L’Ajuntament hi inverteix 384.331,07 euros per mitjà d’una subvenció de la Diputació de Barcelona, i contempla també la renovació de l’àrea de jocs infantils, el mobiliari i el paviment, que serà tou.

Ha començat la remodelació integral de la Plaça Jaume Marxuach, un espai de 1.780 metres quadrats, al costat del Rierany dels Frares i delimitat pels carrers Moragas i Sant Antoni, que es convertirà en un refugi climàtic a l’aire lliure i de la biodiversitat. El projecte desenvolupat per Casa dels Ocells del paisatgista Eliseu Guillamon, té un pressupost d’execució de 384.331,07 euros, que es finançaran per mitjà d’una subvenció de la Diputació de Barcelona. La previsió és que estigui a punt pel novembre, d’aquí a 4 mesos.

Com es transformarà la plaça?

El projecte contempla una nova distribució de l’espai, mantenint l’àrea de jocs infantil però renovant-la. S’hi col·locaran jocs d’equilibri i d’aventura d’estructures naturals i sobre un paviment tou. L’arbrat i la vegetació existent, que ja s’ha començat a retirar, se substituirà per noves espècies autòctones i ben adaptades al nou context d’emergència climàtica, que no necessitin poda i ofereixin una variació cromàtica durant l’any pel canvi d’estacions. Com per exemple, el sapindal de la Xina, el lledoner o l’acàcia del Japó; que alhora crearan zones d’ombra.

La nova plaça comptarà amb una vintena de bancs de fusta natural i una nova senyalització informativa sobre les espècies naturals i de fauna que s’hi podran trobar. Pel que fa als contenidors en superfície, se soterraran com s’ha fet amb altres illes de la ciutat.

L’actuació s’arrodonirà amb la remodelació de les voreres que rodegen l’espai.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.