[Vídeo] [La Ciutat] Bitlles catalanes: l’esport que Franco va prohibir

Jaume Torrent, de l’equip Barri de Pequin, ha visitat avui el programa La Ciutat per parlar-nos d’aquest esport típicament català que té el seu origen al segle XIV i que ara fa un anys es va recuperar a molts municipis de Catalunya, entre ells, Calella. En Jaume forma part d’un dels dos clubs que hi ha a la nostra ciutat i que cada cop estan obtenint millors resultats.

Els documents més antics que es conserven i que parlen de les Bitlles catalanes dataen dels anys 1376 i 1402. En els textos deixen constància de la seva pràctica, una afició que es va mantenir fins a la dictadura franquista, quan el joc es va prohibir. Franco no va veure amb bons ulls (o aquest va ser el pretext) que s’ hi fessin apostes i el joc va pràcticament desaparèixer fins els anys vuitanta quan, després d’un temps de la mort del dictador, es va començar a practicar de nou.

Ara a Calella aquest joc viu un moment dolç i hem volgut conèixer més detalls d’aquesta afició que ha portat a tres equips, Barri de Pequin, Calella Marxa Far i Calella Marxa Torretes a pujar posicions.

Us animeu a provar-ho?


Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat