La CUP acusa Esquerra i Junts de frenar la declaració de BCIN per al jaciment del Roser

freixas a la ciutat web

La Comissió de Cultura del Parlament de Catalunya debatrà la proposta de declaració de BCIN per al jaciment del Roser a finals de novembre. Esquerra i Junts han demanat una nova pròrroga per tractar la petició que van formular la CUP i Catalunya en Comú, a instàncies dels partits a la ciutat, amb l’ànim de fer una revisió profunda del projecte i que això pugui motivar l’aturada les obres de construcció de l’Aldi. La CUP Calella ha reaccionat a l’endarreriment acusant als dos partits de frenar la tramitació.

La regidora Núria Freixas ha lamentat que la pròrroga en la tramitació de la petició de BCIN pugui suposar que el debat s’acabi obrint quan les obres de l’Aldi estiguin molt avançades. Ho atribueix a una estratègia política dels dos partits, d’Esquerra i Junts, per evitar que el projecte s’analitzi de forma tècnica i independent.

Ho endarrereixen sense presentar cap esmena. És evident que busquen frenar-ho, no hi veiem cap altre lectura. Transmetem la nostra incredulitat amb el que estan fent Junts i ERC. Tot i això, esperem que a la pròxima comissió s’hi sumin i, al final, el BCIN tiri endavant.

La proposta de resolució que van registrar la CUP i Catalunya en Comú el passat mes de setembre s’hauria pogut debatre a la Comissió de Cultura celebrada la setmana passada. Ara, podria entrar en l’ordre del dia de la reunió prevista per a finals de novembre.

Freixas ha expressat el seu desconcert amb la gestió feta des de la Generalitat de Catalunya perquè confirma segons ha dit que “els interessos especulatius passen per davant de l’interès públic”. Al marge del valor estríctament patrimonial i històric de les ruïnes romanes descobertes al Roser, la portaveu de la CUP ha assenyalat que la correcta preservació de tot el sector tindria un gran potencial per a Calella a nivell econòmic i turístic. Aposta per convertir tot el sector del Roser en una bombolla de singularitat, incloent l’aparcament dels Toyca i l’edifici de l’antiga Renault.

Tens dues opcions. Vas a un lloc singular, t’hi quedes i en gaudeixes; o vas a un punt de pas cap a altres ciutats. Què volem? CUP Calella volem que la ciutat sigui especial, que aprofiti el seu potencial. Aquest potencial el fas aflorar o l’enfonses. Creiem que ara s’està enfonsant.

La regidora també s’ha referit a la possibilitat que les obres d’ampliació de l’hospital Sant Jaume puguin deixar al descobert nous nuclis arqueològics. Freixas ha dit que s’hauria de fer compatible la preservació de les ruïnes amb el nou equipament, sent aquest últim el prioritari.

Durant l’entrevista al programa La Ciutat, ha reiterat la petició de dimissió del tinent d’Alcaldia Albert Torrent com a màxim responsable del servei de recollida de la brossa i neteja viària al fil dels resultats de l’auditoria a la concessionària Urbaser. I sobre la consulta de la platja de gossos, ha assenyalat que la falta de voluntat política del Govern Municipal ha comportat una “pèrdua de temps i diners” per al grup promotor. Freixas s’ha mostrat convençuda que la majoria dels calellencs i calellenques votaran que sí a l’habilitació d’aquest espai de lleure caní al litoral. Sobre la segona consulta que convocaria el Govern, ha deixat aquesta advertència:

Si la pregunta està supervisada pel tècnic, d’acord. Si es fan de forma aleatòria, i amb ganes de fer mal a la consulta, estarem en contra.

La CUP ha denunciat les dificultats que segueix posant el Govern Municipal perquè l’oposició accedeixi a la informació, situació que han portat reiteradament davant del Grup d’Accés a la Informació Pública que és un organisme independent de la Generalitat de Catalunya.

Freixas ha destacat el clima preelectoral que es respira a Calella, quan falta un any i mig perquè se celebrin les municipals del 2023. Diu que encara no han abordat el debat sobre la candidatura amb què concorreran als comicis perquè ara estan centrats en la feina que encara hi ha sobre la taula. Sobre el paper que hi tindrà ella, ho ha deixat tot obert.

Núria Freixas està entusiasmada amb el projecte de la CUP Calella i el defensarà on toqui, de número 1, 2 o 3. Seguiré treballant per Calella amb el programa polític que tenim (…) Ara mateix seria fer volar coloms perquè cal que hi hagi el debat assembleari.

La regidora de la CUP ha explicat que tenen previst demanar informació sobre l’impacte d’una possible anul·lació de la plusvàlua en les finances municipals, i com condicionaria això als pressupostos del 2022. Tot i que no hi ha proposta tancada, ha avançat la intenció dels cupaires de recuperar projectes d’anys anteriors com l’obertura d’un menjador social a Calella.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *