La CUP es queda sola en la defensa d’una moratòria per als pisos turístics

airbnb

La moció que plantejava la suspensió de l’atorgament de llicències HUT a Calella durant un any, com a mínim, no ha prosperat. Cap dels partits amb representació municipal va donar suport a la iniciativa de la CUP, que volia d’aquesta manera reforçar el mercat de lloguer social per fer front a l’impacte de la pandèmia. A Calella hi ha actualment 436 pisos que funcionen com a habitatge turístic i complint la normativa municipal que els regula.

Només la CUP va votar a favor de la seva pròpia moció en defensa de l’aplicació d’una moratòria en la concessió de llicències turístiques per a habitatges. La regidora Núria Freixas va defensar-ne la pertinència en previsió de les necessitats habitacionals que hi haurà a Calella com a conseqüència de la crisi de la Covid.

És una nova moratòria que s’empara en la situació que vivim, social i econòmica. Cadascun dels habitatges que es converteixen en turístic és un habitatge que perdem per a les famílies.

Cs hi va votar en contra. Segons Guillermo Gomis, la iniciativa s’emmarca en la voluntat de la CUP –i altres partits de l’arc plenari, va dir– en contra de l’activitat turística.

A més pisos turístics, menys pisos de renda habitual, està clar. Però això també redueix la capacitats de llits que omplen els comerços de Calella (…) Des de la CUP i altres paritts polítics d’aquest ajuntament estan en contra del turisme i tot el que l’envolta.

Freixas, que qualificar d’absurds els arguments de Cs, tampoc va rebre el suport dels tres regidors de Calella en Comú, que finalment van votar abstenció. El regidor Sebastián Tejada va reconèixer la bona intenció de la proposta, en la línia de nodrir el mercat d’habitatge social; però va exposar que es tractava d’un nombre molt petit en relació al potencial dels pisos buits.

La reducció d’oferta de pisos amb possible destí d’habitatge social per causa de la seva utilització turística és marginal. No crea una distorsió significativa de l’oferta.

També Esquerra va fer èmfasi en les possibilitats que donarien els pisos que estan buits en un context que farà necessari reforçar les polítiques socials en matèria d’habitatge. El regidor Xavier Ponsdomènech, a tot això, va posar en dubte que la iniciativa tingués cobertura legal.

Totes les forces les hem de dirigir en el ces de pisos buits. El Govern està fent aquesta tasca, hem tingut una primera reunió, i creiem que la solució passa per aquí. I en moments com els que vindran.

Des del Govern Municipal, el tinent d’Alcaldia de Territori, Marc Buch, va afirmar que l’Ajuntament no té competències per treure la moratòria que demanava la CUP, i que l’estratègia de regulació ha d’anar encaminada en un altre sentit.

Com ajuntament no tenim competències per regular les llicències i des de la Generalitat se’ns indica que la línia de negoci va cap a un altre cantó.

Amb 1 vot a favor, 7 abstencions i 9 vots en contra, el Ple Municipal va tombar la moció de la CUP sobre la suspensió de llicències d’habitatges d’ús turístic.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat