La incorporació de dones bomberes obligarà a posar el dia les instal·lacions

El Parc de Bombers està ubicat al Polígon de Pineda de Mar

La Llei d’igualtat efectiva de dones i homes aprovada pel Parlament de Catalunya obliga les institucions de la Generalitat a dotar-se de plans d’igualtat que tinguin en compte, entre altres, la representativitat, l’accés, la promoció i el desenvolupament professional de les dones. En el marc d’això, el Departament d’Interior ha posat en marxa una mesura perquè en les futures convocatòries de personal es reservi un 40% de les places per al col·lectiu de dones. En el cas que s’incorporin al Parc de Bombers de Pineda de Mar, el cos hauria d’adaptar les actuals instal·lacions i, per exemple, habilitar un segon vestidor. Ara mateix, només hi ha un espai que reuneixi les condicions necessàries.

No hi ha cap dona a la plantilla del Parc de Bombers de Pineda de Mar: ni bombers ni comandaments. Tenint en comple que el Pla estratègic per al 2025 preveu l’ampliació dels efectius del cos i que el 40% de les places que es convoquin seran per a dones, tot fa preveure que a mig o més llarg termini caldrà renovar les instal·lacions que hi ha al polígon. Així ho ha comentat el cap del Parc de Bombers, Juan Peinado, en una entrevista al programa La Ciutat.

Una de les coses que es necessitarà serà adaptar les instal·lacions. Hi ha un projecte en marxa en el qual hi hem col·laborat. Quan venia una companya n’habilitavem un, però no complia amb les requisits. Per tant, la casa haurà de preocupar-se per dissenyar aquest vestidors per a elles.

Actualment, la plantilla de Bombers de Pineda de Mar està integrada per 33 bombers i els comandaments. Durant el 2022 van realitzar més de 180 intervencions a tota la seva àrea d’actuació per situacions ben diverses: des d’apagar un foc fins a actuacions en accidents de trànsit. Destaca l’increment de serveis en domicilis per auxiliar la gent gran.

S’han fet 181 serveis a Calella, i d’incendis, 45. La resta han sigut assistències tècniques, ara tenim moltes trucades de persones gran que cauen i no poden aixecar-se, acudim a la casa per obrir la porta o donar suport sanitari, perquè també tenim formació; molts accidents de trànsit, i el famós rescat del gat, que també en fem.

Durant l’entrevista al programa La Ciutat, el cap del Parc de Bombers de Pineda ha comentat en termes de preocupació sobre els incendis de vehicles elèctrics. Peinado ha explicat que els bombers fan formació continuada per estar al dia en termes de mecànica i també revisen protocols per millorar la resposta en cas d’un incendi en espais tancats, com el Parkinsol. El cas és que l’extinció en aquest tipus de vehicles és més complexe.

Un dels grans problemes que ens estem trobant són els cotxes elèctrics. No és que vagin ni millor ni pitjor que la resta, però tenen unes bateries que, quan cremen, són més difícils d’aturar la cadena d’innició. Si passa al carrer, el problema és menor que si és dins d’un pàrquing.

La formació continuada és una de les tasques encomanades per al dia a dia dins el Parc de Bombers de Pineda de Mar. Segueixen una rutina molt marcada, que s’altera quan sona la sirena per reclamar-los per fer qualsevol actuació. Fora d’això, les jornades de guàrdia es passen de forma tranquil·la i senzilla, gràcies també al bon ambient que hi ha entre els companys.

La vida al parc és senzilla i complicada, a la vegada. El primer són les sortides, està clar. Però la vida comença amb la revisió de materials i vehicles, un briefing per traslladar la informació i decidir les pràctiques que es faran al matí i a la tarda. Dinem, continuem amb les pràctiques i marxem al gimnàs. A partir de les deu de la nit, si no hi ha cap avís, llavors es pot anar a descansar perquè les nostres guàrdies són de 24 hores: de set del matí a les set del matí del dia següent.

Juan Peinado va arribar a Pineda de Mar farà dos anys i mig, però porta 32 anys dins del cos de Bombers de la Generalitat. Explica que és una feina vocacional i que enganxa perquè, entre d’altres coses, gaudeix de molt reconeixement social.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *